Szeptember elsejétől tilos lesz idegen nyelvű szöveget használni az oroszországi Kasznodarban nyilvánosan kihelyezett táblákon – erről hétfőn döntött a város közgyűlése.

KRASNODAR, RUSSIA - June 02, 2021. Old fashioned sign of Krasnaya street. Sunlight on red brick wall and vintage street pointer.
Fotó: Shutterstock

Krasznodar polgármestere, Jevgenyij Naumov szerint a döntés hatására a régió központjában egységes építészeti megjelenés és stílus alakulhat ki – írta a Moscow Times. Oroszországban már korábban is gyakran hangoztatták a képviselők, hogy ki kell tiltani az idegen nyelveket a közterekről. Az ukrajnai háború kitörése óta ezek az elképzelések felerősödtek. Az orosz kormányzat politikájában jelenleg rendkívül fontos szerepet kap a hazai kultúra védelme a nyugati befolyástól.

A krasznodari szabályozás alól mentesülnek azok a feliratok, amelyek hivatalos védjegyoltalom alatt állnak.

Krasnodar, Krasnodar region, Russia - August 10 2021: Krasnodar State Circus
Fotó: Shutterstock

A jogszabály életbelépése után, szeptember elsejétől a vállalkozásoknak egy évük lesz arra, hogy lecseréljék a táblákat vagy eltávolítsák a külföldi nyelvű feliratokat. Naumov szerint a jelenlegi politikai helyzetben az idegen nyelvű táblák nem hazafiasak.

Londonban vagy Washingtonban se látni orosz nyelvű táblákat, akkor nálunk minek lógjanak mindenhonnan az angol feliratok 

– tette fel a kérdést Krasznodar polgármestere.

Orosz tinédzserek százait tartóztatták le egy új szubkultúra miatt – videóval

Oroszországban az elmúlt hetekben megjelent egy új szubkultúra, amely a Kreml szerint destabilizálhatja az országot. A rendőrség tinédzserek százait tartóztatta le miatta, illetve folyamatosan razziáznak a városokban, különösen a plázák környékén. Az új trendet követő fiatalok magukat PMC Ryodan csoportnak nevezik, és könnyen felismerhetők jellegzetes öltözködésükről és hajviseletükről. A szubkultúrát és annak öltözködési stílusát egy japán manga ihlette.

Nem ez az első jogszabály Oroszországban, ami az orosz kultúrát a nyelven keresztül igyekszik védeni. Az év elején Vlagyimir Putyin aláírt egy törvényt, amely megtiltja a kormány tisztviselői számára, hogy hivatalos dokumentumokban és levelezésekben idegen szavakat használjanak. Ez alól csakis azok a kifejezések élveznek kivételt, amelyekre az orosz nyelvben nincs széles körben használt, megfelelő jelentésű szó.