Közélet

Életbe lépett a Havasi Gyopár hadművelet, menekülnek a civilek Belgorodból – Valami furcsa történik Oroszországban

Hasonló videók láttak napvilágot a mai belgorodi eseményekről, mint amelyeket tavaly februárban Kijevben készítettek. Helikopterekről lövik a házak között a támadókat.

Ellentmondásos hírek láttak napvilágot a hétfői belgorodi eseményekről. Abban mindkét fél egyetért, hogy harcok dúlnak Oroszországban, közel az ukrán határhoz és a legközelebbi nagyvároshoz, a 350 ezres Belgorodhoz. A Kreml szerint ukrán szabotőrök támadnak, de Kijev szerint éppen ellenkezőleg: Vlagyimir Putyin orosz elnökből kiábrándult oroszok állnak a szervezett akció mögött. 

FILES-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-MARIUPOL
(FILES) In this file photo taken on April 12, 2022 a Russian soldier patrols in a street of Mariupol, as Russian troops intensify a campaign to take the strategic port city, part of an anticipated massive onslaught across eastern Ukraine, while Russia's President makes a defiant case for the war on Russia's neighbour. Throughout the spring of 2022 one city represented the horrific suffering and catastrophic destruction caused by the war in Ukraine: Mariupol. Large parts of the city on the Sea of Azov were razed to the ground during a brutal three-month siege. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Orosz katona őrjáraton. Fotó: AFP (illusztráció)

A támadók állítólag Ukrajnából érkeztek, és már három települést elfoglaltak. Ennek hallatán a régióban pánik alakult ki, és tömött kocsisorokat lehet látni minden Belgorodból kivezető úton, ahogy a civilek megpróbálják elhagyni a háborús területet. 

Hogy pontosan mekkora sereg támadt Oroszországra, és milyen felszereléssel, azt nem tudni, de a Twitteren keringő videók szerint helikopterről is lőtték a támadókat, tehát ténylegesen háborús helyzet van, hasonló videókat az oroszok utoljára Kijev tavalyi ostromakor láthattak. 

A Telegramon terjedő hírek szerint a régióban életbe lépett a Havasi Gyopár elnevezésű hadművelet, amelynek értelmében az orosz belügyminiszter minden, a területen élő rendfenntartót azonnal az állomáshelyére rendelt. 

Az Unian című ukrán lap szerint egy Szabadságot Oroszországnak nevű szervezet áll a támadás mögött, amelynek egyik elsődleges célja, hogy a belgorodi régiót elszakítsa a föderációtól. Hétfő délután a szervezet arról számolt be, hogy tovább tudtak nyomulni előre. 

Március elején egyébként volt már hasonló akció Brjanszk megyében. A két ország kommunikációja akkor is hasonló volt, ám annak a támadásnak messze nem volt ekkora visszhangja, és az orosz sereget sem mozgósították ilyen mértékben. 

 

orosz-ukrán háború támadás Belgorod
Kapcsolódó cikkek