Nepálban már délután van, Suhajda Szilárd hegymászónak nyoma sincs. A hegymászó szerdán egyedül indult megmászni a Mount Everestet, sem teherhordó segítségét nem vette igénybe, sem pedig mesterséges oxigént nem alkalmazott, az Explorersweb beszámolója szerint 

a magyar hegymászó több mint 24 órája nem kommunikál, a nyomkövetője nem működik, és csütörtökön a csúcson várakozó csapatok sem látták megérkezni.

Suhajda műholdas nyomkövetőjének legutóbbi jelzése szerdán, nepáli idő szerint este 19:30-kor érkezett, azóta nem jött hír a Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászóról – közölte szerda éjjel a küldetés kommunikációját segítő Hóhatár – a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.  

20220929 hegymászás Suhajda Szilárd
Fotó: Dömötör Csaba - Nemzeti Sport
Fotó: Dömötör Csaba / Mediaworks

Az Imagine Nepal nevű csapat két hegymászóból és hat serpából áll, a csoport szerda este elindult a 4-es táborból, és csütörtök délelőtt érte el a csúcsot. Tudták, hogy Suhajda eltűnt, és a megtett útvonal alatt próbálták megtalálni. „Most úton vannak visszafelé. Nem látták a magyar hegymászót” – mondta az Imagine Nepal vezetője, Mingma G az Explorerswebnek. A portál szerint nem világos, hogy a magyar hegymászónál volt-e bármilyen kommunikációs eszköz, de 

az állandó hegymászótársa, Klein Dávid kijelentette, hogy szerinte Suhajda valószínűleg már nincs magánál.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd célja a Mount Everest 8848 méteres csúcsának elérése tisztán, vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül. Magyar állampolgárnak ez ilyen módon még nem sikerült – közölte korábban az expedíció.