A délnyugat-kínai Jünnan tartományban rohamrendőrökkel csaptak össze kínai muszlimok a hét végén, feltehetőleg azért, mert bontásra ítélték a mecsetjük egy részét – közölte kedden a BBC, helyszíni videós beszámolók alapján.

Az esetről közzétett felvételeken a többségében muszlim huj nemzetiség által lakott Nagu városában az látható, ahogy a 13. századi Nacsiajing mecset előtt pajzsokkal felszerelt rohamrendőrök oszlatják a tömeget. A rendőrök később visszavonultak, a mecset bejáratánál pedig tüntetők ültek le, hogy megakadályozzák a behatolást.

A helyi rendőrség közleményben ítélte el  történteket, és zéró toleranciát hirdetett a társadalmi rendet megzavaró bűncselekményekkel szemben. Egyúttal arra szólított fel minden érintettet, hogy június 6-a előtt adja fel magát a bűnüldöző szerveknek, hogy esélyt kapjanak az enyhébb büntetésre. 

Mintegy 30 embert már őrizetbe vettek, a lakosságot pedig arra bíztatták, hogy jelentsék a rendbontókat.

Police to boost armed patrols across urban centres in China
--FILE--Armed Chinese paramilitary policemen stand guard at the Qingdao Railway Station in Qingdao city, east Chinas Shandong province, 6 March 2014.Police will increase armed patrols, especially in densely populated areas like urban centres and transport hubs, in a drive to crack down on violent crime, state news reported. The central government has been alarmed by a series of incidents in recent months, including a knife attack at a train station in Kunming, Yunnan province, blamed on militants from Xinjiang this month. Last week, police shot dead a man who went on a rampage with a knife in Changsha, capital of Hunan province, killing five, after a dispute between market vendors got out of control. The citys authorities identified them as Hebir Turdi and Memet Abla, names which suggest they were ethnic Uygurs. (Photo by Xue hun / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Illusztráció
Fotó: AFP

Sajtóértesülések szerint az esetnek nagy valószínűséggel ahhoz a 2020-as bírósági ítélet tervezett végrehajtásához van köze, amelyben a mecset egyes felújításait törvénytelennek minősítették, és ezek bontását rendelték el.

Noha az épület története a 13. századig nyúlik vissza, időközben többször bővítették, például a 2000-es évek elején négy minaretet és egy kupolás tetőt kapott. A területe 10 ezer négyzetméter, a muzulmán szertartások mellett oktatói tevékenységet is folytatnak. 2019-ben az épületegyüttes egy részét védett kulturális emléknek minősítették.