Egy ország tekintete szegeződik Nepálra a napokban. Suhajda Szilárd műholdas nyomkövetőjének legutóbbi jelzése szerdán, helyi idő szerint este 19:30-kor érkezett, azóta nincs konkrét hír a Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászóról.

Suhajda Szilárd
Namche Bazaar, 2017. április 4.Suhajda Szilárd hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja útban az Everest alaptábor felé a nepáli Namche Bazaarban 2017. április 1-jén. Az expedíció célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A jeladója valószínűleg meghibásodott, azonban az eredeti tervek szerint már mindenképpen vissza kellett volna érnie a négyes táborba. Délelőtt egy újabb csoport indult a Csomolungma megmászására, de ők sem találkoztak a magyar sportemberrel. Az, hogy több mint 24 órája nem elérhető, és ilyen sok időt tölt 8000 méter feletti magasságban, már önmagában aggodalomra ad okot.

Apró reménysugarat jelentett az a hír, amely szerint azon a területen láttak egy emberalakot fent a hegyen, vagyis lehetséges, hogy az eltűnt magyar hegymászót látták. Erre azért is van esély, mert a jelenleg a hegyen lévők közül Suhajda az egyetlen, aki egyedül kísérelte meg a mászást.

Azonban a legutóbbi információmorzsa óta is eltelt több óra, friss hír pedig azóta sincs. Ráadásul Nepálban időközben lemegy a nap, sötétben pedig szinte lehetetlen közlekedni a hegyen. Mindez azt jelenti, hogy Suhajda Szilárdnak a második éjszakáját kellene megkezdenie a halálzónának is nevezett 8000 méter fölötti magasságban, ami sajnos semmiképpen sem jó jel.