Dipendra Singh Khatri kapitány jól van, és a katmandui kórházban gyógyul – erről néhány napja számolt be a nepáli születésű brit hegymászó, Nimsdai Purja. A közösségi médiás bejegyzésnek egészen csütörtök estig magyar szempontból túl sok jelentősége nem volt. Akkor azonban kiderült, hogy a most már harmadik napja a Mount Everest csúcsánál lévő Suhajda Szilárdot nagyjából 8780 méteren beazonosították. Amikor ez történt, talán május 25-én reggel vagy délelőtt, a magyar hegymászó életjeleket mutatott, ugyanakkor súlyos állapotban volt: agyi ödémás tüneteket produkált, és fagyási sérülései voltak.

Suhajda Szilárd, Mount Everest
Suhajda Szilárd jellegzetes narancsszínű sátra valahol a Mount Everest oldalában. Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

Suhajda Szilárd magyarországi stábja bejelentette, hogy május 26-án reggel a helyszínen lévő nepáli ügynökség megkísérel helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak érte, akik optimális esetben május 26-án a késői órákban érhetnek fel oda, ahol a magyar mászót látták. Tekintettel arra, hogy Suhajda Szilárd már a második éjszakáját bivakolta át – amikor ez a cikk íródik, Nepálban lassan reggel 6 óra van –, egyedül a világ legmagasabb hegyén, embertelen körülmények között, kérdéses, hogy vajon milyen esélyei vannak a mentőexpedíciónak, egyáltalán életben van-e még a 41 éves békéscsabai sportember.

Azt szakmai körök és Suhajda Szilárd közvetlen környezete is elismeri, hogy a remény a sikeres mentésre csekély. Ugyanakkor a hegymászás történetében akad arra példa, hogy 8000 méteres magasság fölött sorozatban három éjszakát is kibírtak. Ez némi reményt adhat, de ennél egy fokkal talán megalapozottabb optimizmusra adhat okot Dipendra Singh Khatri esete.

A nepáli hadsereg kapitányát ugyanis éppen tíz nappal ezelőtt, május 16-án mentették meg 8749 méteres magasságból, miután a 8848,86 méteres Mount Everestet meghódítva ereszkedés közben rosszul lett. Ez jelenleg minden idők legnagyobb magasságban véghezvitt sikeres mentőexpedíciója. Suhajda Szilárd ehhez képest mintegy 30 méterrel van feljebb. De nem csak ezért rosszabb a helyzete: Dipendra Singh Khatri a segítség megérkezéséig egy éjszakát töltött el, miközben a magyar mászó belecsúszhat a harmadikba is.

Mégis, a nepáli kapitány példája azt bizonyítja, hogy bár nem szokványos, ilyen magasságból is le lehet hozni a bajba kerülteket, még ha földöntúli bravúr kell is hozzá.

Dipendra Singh Khatri jól van, lábadozik. Kétségtelenül isteni csoda szükséges, de Suhajda Szilárd is megmenthető. Legalábbis a magasság önmagában nem teszi lehetetlenné a küldetést. Minden más körülmény azonban masszívan abba az irányba mutat, hogy a magyar hegymászó nem jut le a világ tetejéről. Egy biztos: az ezekben a percekben elstartoló mentőexpedícióért a magyarok egy emberként imádkoznak.