Az RTL Magyarország és a TV2 is hétvégi műsorváltozást jelentett be a tragikus körülmények között elhunyt Suhajda Szilárd emlékére. 

Az RTL-en vasárnap 21 órától tűzik műsorra az Erőss Zsolt és Kiss Péter tragédiájáról szóló Magasságok és mélységek című filmet, a TV2 pedig szombaton 20 órától tűzi képernyőre a 2015-ben bemutatott Everest címűt.

Budapest 2023.05.30.
Csendes megemlékezést tartottak a budapesti Szemlőhegyi-barlangnál Suhajda Szilárd, a Mount Everesten elhunyt hegymászó emlékére.
foto: Vémi Zoltán/Világgazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az Everest című brit dráma történetét valós események ihlették, amelyben az 1996-os Mount Everest-katasztrófában több hegymászó életét vesztette. A Jason Clarke, Josh Brolin, Sam Worthington, Jake Gyllenhaal, Keira Knightley, Emily Watson, Martin Henderson és Michael Kelly főszereplésével készült mozi két különböző expedíció elképesztő útjának krónikája – írja az origo.hu. A film Suhajda tragédiája után a streamingplatformokon is felkerült a lejátszási listák élére

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket, 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. 2015-ben a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség Év mászása díjjal, valamint az Excelsior Év sportolója elismeréssel tüntette ki. 

Főhajtás és gyertyagyújtás Suhajda Szilárd emlékére a Szemlőhegyi-barlangnál – galéria

Több százan gyújtottak gyertyát a budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti parkban található hegymászóemlékhelynél.