A német törvényhozók zöld utat adtak 18 harckocsi és 12 önjáró löveg megvásárlására, amelyeket a Rheinmetall és a Krauss-Maffei Wegmann gyártótól rendelnének meg. Az üzlet értékkerete nagyjából 843 millió eurós, ezzel Németország az Ukrajnába küldött felszereléseket helyettesíti, miközben saját hadseregét is modernizálja – írta a Bloomberg.

Leopard II main battle tank
24 May 2023, Bavaria, Pfreimd: A Leopard II A6 main battle tank of Panzer Battalion 104 stands in the Oberpfalz barracks. Photo: Armin Weigel/dpa (Photo by ARMIN WEIGEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A beszerzést, amely alkatrészeket és egyéb szolgáltatásokat is tartalmaz, szerdán hagyta jóvá a parlament alsóházának költségvetési bizottsága.

A védelmi minisztérium ezzel cserélné le az új generációs Leopárd 2-A8-s harckocsikra a nemrég Ukrajnába küldött készleteit, ám közleményük szerint a hadseregre amúgy is ráfér a modernizálás.

Olaf Scholz kancellár kormánya a védelmi minisztérium dokumentumai szerint 525,6 millió eurót fizet a Leopard 2 harckocsikért és 190,7 millió eurót a PzH 2000-es lövegekért. A Leopardok pótalkatrészeinek szállítása 126,6 millió eurót tesz ki. Az első harckocsikat legkésőbb 2026-ban szállítják le.

A vállalatokkal kötött szerződés emellett tartalmazza azt az opciót is, hogy további 105 harckocsit szállítsanak le a megrendelőknek – ez akár egy 2,9 milliárd eurós üzletet is jelenthetne az ország védelmi ipara számára.

A németek mellett Csehország kormánya is bejelentette, hogy szívesen csatlakoznának a beszerzéshez.

Boris Pistorius védelmi miniszter ezt „fontos előrelépésnek” nevezte, és a csehek csatlakozásával közelebb kerülhetnek egy új európai védelmi struktúra kialakításához, amelyet Oroszország agressziója egy évvel ezelőtt szükségessé tett.

Az ilyen méretű beszerzési üzletek biztonságot is nyújtanak az ipar számára, amely kiszámíthatóbb alapon bővítheti a gyártási kapacitásokat, míg a közel azonos fegyverrendszerek vásárlása szinergiahatásokat szabadíthat fel a kiképzés és a logisztika terén. Abban bízunk, hogy az ilyen kezdeményezésekhez a közeljövőben egyre több uniós ország fog csatlakozni

– nyilatkozta Pistorius.

Tavaly, közvetlenül Ukrajna orosz inváziója után a német kormány nagyjából százmilliárd eurót különített el a hadserege korszerűsítésére egy a rendes költségvetésen kívüli, külön alapban, amely ehhez hasonló, nagy méretű beszerzéseket tud fedezni a közeljövőben.

Hosszú tankoszlop tart Németországból az orosz frontra – deja vu videó

Németországban készült videó egy tehervonatról, amely rengeteg tankot szállított Ukrajna felé. A hírek szerint svéd CV90-es harckocsik láthatók a képen.