Közélet

Többé nem lesz közös orosz–ukrán karácsonyozás

Az Ukrán Ortodox Egyház a Gergely-naptárra való áttérés mellett döntött. Ezentúl január 7. helyett december 25-én tartják a karácsonyt keleti szomszédunknál.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta Ukrajna szinte minden területen igyekszik szakítani Oroszországgal, valamint az orosz, illetve szovjet hagyományokkal. Ez a lista most tovább bővült, az Ukrán Ortodox Egyház püspöki tanácsa ugyanis arról döntött, hogy új naptárra tér át – számolt be róla az Unian ukrán hírügynökség.

A charity Christmas concert to raise funds for the Armed Forces in Lviv
LVIV, UKRAINE - JANUARY 13: Performance of the Korali authentic music band during a charity Christmas concert to raise funds for the Armed Forces of Ukraine in Lviv, January 13, 2023. Various singers and collectives performed together with carols at the Garrison Church of the Holy Apostles Peter and Paul in Lviv. The goal was to raise funds for the Ukrainian military, which is putting up strong resistance to the Russian army. Pavlo Palamarchuk / Anadolu Agency (Photo by Pavlo Palamarchuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A döntés értelmében több jeles napot is új időpontban ünnepelnek, eszerint ezentúl Ukrajnában is december 25-én ünneplik a karácsonyt, szemben a korábban megszokott január 7-i ortodox karácsonnyal.

A különbség a két dátum között abból fakad, hogy az ortodox kultúrkörben sokan a régi, Julián-naptár szerinti december 25-én ünneplik Jézus születését a jelenleg használatos Gergely-naptárban szereplő dátum helyett.

Oroszország továbbra is január 7-én fog karácsonyozni.

A döntés következtében Ukrajnában ezentúl október elsején lesz a Legszentebb Theotokos közbenjárásának ünnepe (október 14. helyett), január 6-án lesz epifánia, azaz magyar nevén vízkereszt napja (január 19. helyett), és december 6-án Szent Miklós napja (december 19. helyett).

A húsvétot a pünkösdöt és a Szentháromság napját nem érinti a változás.

A,Child's,Hand,In,Traditional,Ukrainian,Clothes,Lights,A,Candle
Fotó: Shutterstock

Bár az új naptárra való áttérésről a végleges döntést július 27-én hozza meg legfelsőbb egyházi hatósági testület, az Ukrán Ortodox Egyház prímása, Epifániusz metropolita úgy nyilatkozott, hogy ez csak formaság, a lényegi döntés már megszületett, és az is biztosra vehető, hogy idén szeptember elsejétől lesz az átállás.

A szabad vallásgyakorlás értelmében azonban azok az egyházközségek, amelyek nem hajlandók az új naptárat használni, megtarthatják a régi dátumokat. Az Ukrán Ortodox Egyház egyébként már 2022-ben is engedélyezte, hogy aki szeretné, december 25-én ünnepelje a karácsonyt.

Epifániusz metropolita arról is beszámolt, hogy az ukrán hatóságokhoz fog fordulni az állami vallási ünnepek napjainak módosításával kapcsolatban.

 

Ukrán Ortodox Egyház naptár Ukrajna Oroszország karácsony
Kapcsolódó cikkek