A legfrisebb részeredmények alapján a szavazatok több mint 90 százalékos feldolgozása mellett a jelenlegi török elnök, Recep Tayyip Erdogan kerülhet ki győztesnek a mai választáson. 

Fotó: AFP

A hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdogan vezet vasárnap Törökországban az elnökválasztás második fordulójában a török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) részeredményei szerint.

Az YSK elnöke esti sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a szavazatok 75,42 százalékos feldolgozottsága mellett Erdogan 53,41 százalékkal áll az élen.
Az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke e részeredmény szerint a voksok 46,59 százalékát kapta meg.
Az YSK adataival párhuzamosan az Anadolu török állami hírügynökség összesítésében már 98 százalékos feldolgozottság szerepel. Náluk Erdogan a szavazatok 52,12 százalékát, míg Kilicdaroglu a 47,88 százalékát tudhatja magáénak.
A CHP-hez közeli Anka török magánhírügynökség adatai szerint szintén 98 százalékos feldolgozottság mellett Erdogan a voksok 51,94 százalékát szerezte meg, Kilicdaroglu pedig a 48,06 százalékát.

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke a Twitteren gratulált Recep Tayyip Erdogannak "a megkérdőjelezhetetlen győzelemhez".  

 

 

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint délután 17 órakor zártak. Az államfőválasztás első fordulóját Erdogan nyerte meg a szavazatok 49,52 százalékával. 

Történelmi mélyponton a líra, Erdogan hatalmon maradásától tart a piac

A török fizetőeszköz értéke soha nem volt még ilyen alacsony a dollár ellenében, és egyelőre semmi sem utal arra, hogy hirtelen megfordulna az évek óta tartó gyengülés.