Közélet

Gátrobbantás: százezrek maradtak ivóvíz nélkül

Zelenszkij szerint orosz támadás semmisítette meg a kahovkai gátat.

Dél-Ukrajnában több százezren maradtak ivóvízellátás nélkül a Nova Kahovka-i duzzasztógátat ért támadás nyomán – közölte szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a történtekért Oroszországot tette felelőssé.

Moszkva ugyanakkor Kijevet vádolja a gátrobbantással, amely miatt több ezer környékbeli lakos kényszerült otthona elhagyására. A duzzasztógát átszakadása miatt kialakult árvízhullám tetőzését szerdára várják a hatóságok.

Fotó: Aleksey Filippov / AFP

Telegram-bejegyzésében Zelenszkij arról ír, hogy az oroszok szándékosan semmisítették meg Ukrajna egyik legnagyobb víztározóját, több százezer embert ivóvíz nélkül hagyva az akcióval. Ukrajna déli és délkeleti részén, a hatóságok szerint a dnyipropetrovszki, zaporizzsjai, herszoni és mikolajivi régióban akadozik a vízellátás.

A legfontosabb dolog most az orosz terrortámadásban érintett régiók vízellátásának biztosítása

– olvasható Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes Twitter-bejegyzésében.

Kijev 1,5 milliárd hrivnyát (14 milliárd forint) biztosít a 87 kilométer hosszúságúra tervezett, naponta 300 ezer köbméternyi víz szállítására alkalmas új vízvezeték-csőrendszer megépítésére az ukrajnai Állami Újjáépítési és Infrastruktúra-fejlesztési Ügynökség beszámolója szerint.

Felhívta a figyelmet a vízben előforduló vegyi anyagok emberi szervezetre kifejtett egészségügyi kockázataira az ország egészségügyi minisztériuma, amely felszólította a lakosokat, hogy csak palackozott vizet fogyasszanak, főzéshez pedig csak biztonságos helyről származó vizet használjanak.

 

duzzasztógát Ukrajna Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek