Mivel közkeletű a vélekedés, hogy a jó egészség szinten tartásáért legalább napi 10 ezer lépést szükséges megtenni, sokan bánkódnak, hogy nem érik el ezt a számot. Nekik most jó hír érkezett. Új kutatások szerint ugyanis lehet, hogy a többség nem is áll olyan messze az egyéni céljától.

Young,Woman,And,Her,Dog,Spending,Time,Together,Outdoors.,Pet
Young woman and her dog spending time together outdoors. Pet care
Érdemes minél gyakrabban sétálni, ezzel csökkentve a halálozás kockázatát.
Fotó: Shutterstock

Sőt, tudományos alapja sincs a napi 10 ezer lépés mítoszának, ami egy marketingfogásból ered. Az 1964-es tokiói nyári olimpiai játékok előtt ugyanis egy japán kutató lépésszámlálókkal ösztönözte aktívabb életmódra az embereket. A népszerűsített eszköz neve pedig szabad fordításban 10 ezer lépést mérő volt, mivel a 10 ezres szám japán írásképe egy sétáló emberhez hasonlít.

Mégis akkor hány lépést kell megtenni egy nap?

Az elmúlt években több kutatásban elemezték, hogy valójában mennyi lépés szükséges az egészséges és hosszú élethez. A legnagyobb ilyen tanulmányt a Lancet című folyóirat publikálta tavaly. Ebben 15 kutatás mintegy 47 ezer, 18 évesnél idősebb felnőttre kiterjedő vizsgálati adatait elemezték.

Az összesített adatokból kimutatták, hogy a 60 évnél fiatalabb férfiak és nők esetében 8-10 ezer lépés csökkentette a legnagyobb arányban az idő előtti halálozás kockázatát. Az ennél idősebbeknél ez a tartomány 6-8 ezer volt.

Azt is megállapították, hogy a napi 10 ezernél több lépés ugyan nem növelte a halálozás kockázatát, ám nem is csökkentette érdemben.

Más tanulmányok szerint napi legalább 8 ezer lépés megtételével a felnőtteknél jelentősen csökkent a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a demencia, a depresszió, a rák számos fajtája, sőt az alvási apnoe kialakulásának kockázata is.

Milyen lépésszámlálót vegyek?

Jó hír az is, hogy nem feltétlen kell beruházni drága lépésszámlálóra, mivel az okostelefonok és az órák meglehetősen pontosan mérnek. Legalábbis ezt állítja Yates mellett I-Min Lee is, aki a Harvardon tanulmányozza a fizikai aktivitást. Ezzel kapcsolatosan a legfontosabb az, hogy a telefont tartsuk mindig magunknál, hogy az folyamatosan mérhesse a mozgást.

Milyen gyorsan sétáljak?

A lépések számával és a halálozással kapcsolatos szinte valamennyi közelmúltbeli tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a tempó csak kis mértékben növeli a gyaloglás egészségügyi előnyeit. Tehát a megtett lépések száma a legfontosabb, és nem a gyorsaságuk. Hozzávetőlegesen egy félórás sétával a legtöbben körülbelül 3 ezret lépést tesznek meg kényelmes tempóban.

Érdemes leszögezni, hogy a séta alapvetően nem fogyaszt. 

Egy átlagos felépítésű ember átlagos tempóban nagyjából 2 ezer lépéssel 100 kalóriát éget el, pont annyit, amennyit egy alma tartalmaz.

A Covid–19-járvány óta az emberek átlagosan 10 százalékkal kevesebb lépést tesznek naponta. „Jelenleg a napi 500 lépést tekintjük minimális célértéknek az inaktív egyének aktivitásának fokozására” – mondta Thomas Yates, az angliai University of Leicester fizikai aktivitással, mozgásszegény életmóddal és egészséggel foglalkozó professzora.

„A kevés jó, a több még jobb” – összegezte Lee a The Washington Postnak.

Itt az új őrület: háromszor gyorsabban sétálhatunk ezzel az eszközzel – videó

Az amerikai startup találmányával a 11 kilométer per órás sebességet is elérhetjük. A Holdjáró semmilyen készséget, képzettséget nem igényel, az egyetlen bökkenő, hogy több mint félmillió forintba kerül.