Közélet

Orosz-ukrán háború 465. nap - friss hírek

A külügyminiszter szerint a békepárti politikusoknak rendre támadásokkal, kritikákkal kell szembesülniük.

Be kellene végre látnia mindenkinek: ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren! Ott csak a halottak vannak! – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon.

Fotó: Király Márton / Szíjjártó Péter Facebook

A bejegyzés szerint nekiestek az ukrán politikusok Orbán Viktornak azok után, hogy a miniszterelnök ismét kiállt a béke mielőbbi megteremtése mellett. Nincs ebben semmi új. A békepárti politikusoknak rendre támadásokkal, kritikákkal kell szembesülniük. Mi viszont akkor sem adjuk fel! Továbbra is kitartunk amellett, hogy a legfontosabb feladat most: az emberéletek mentése – írta Szijjártó Péter. Hozzátette: minél tovább tart a háború, annál többen halnak meg. A miniszter bejegyzésében nyomatékosította: a megoldás a tárgyalóasztalnál van, ott lehet életeket menteni.

A háború pénteki napjának fontosabb híreit itt olvashatja.

17:40

Ketten meghaltak, többen megsebesültek Belgorodnál

Ketten meghaltak, és többen megsebesültek az oroszországi Belgorod-régiót ért ukrán tüzérségi tűzben szombaton – közölte Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegram üzenetportálon. „Az ukrán fegyveres erők reggel óta tűz alatt tartják a Sebekino-körzet településeit” – írta Gladkov, hozzátéve, a rakéták magánterületen csapódtak be Valujki határváros közelében. A Reuters két, a dpa hat sebesültről számolt be, a sérültek között két gyermek is van.

A kormányzó még pénteken jelentette be, hogy több mint 2500 embert evakuáltak a körzetből, miután már nem biztonságos az ott-tartózkodás. Orosz források az elmúlt napokban fokozott ellenséges aktivitásról számoltak be Észak-Ukrajnából. 

16:26

Az orosz nagyvárosok életébe még nem tört be a háború

Több mint 15 hónappal ezelőtt, 2022. február 24-én indította el Oroszország nagyszabású ukrajnai invázióját. Az orosz–ukrán háború szörnyűségeiről rengeteg hír érkezett azóta, egyes ukrajnai városokat a földdel tettek egyenlővé a harcok, keleti szomszédunknál hatalmas a pusztítás. Bár meglepetésnek tűnhet, de a másik háborúban álló félnél, Oroszországban nem változott meg jelentősen a mindennapi élet.

A The Moscow Times olyan oroszokat szólaltatott meg, akik a háború kitörése óta elhagyták az országot, de nemrég visszatértek.

A Varvara művésznéven alkotó animációs művész visszatérése után nem azon lepődött meg, hogy milyen sok minden változott meg bő egy év alatt, hanem azon, hogy milyen kevés.

A híreket olvasva az az ember benyomása, hogy országszerte szörnyű káosz és törvénytelenség uralkodik. De amikor visszatérsz, minden ugyanúgy néz ki. Amikor beléptem a szüleim lakásába, úgy éreztem, mintha csak egy hétig lettem volna távol. Szinte semmi sem változott

– fejtette ki a 25 éves nő.

16:22

Több mint kétezer árva gyerek él Kárpátalján

„Különböző emberek költöztek hozzánk, rászoruló és nehéz körülmények között élő családokról van szó, olyanokról, akiktől el kell venni a gyermekeket, az árvákat és szülői gondozástól megfosztottakat pedig átmeneti gondozásba kell helyezni” – jelentette ki Szvitlana Jakimelina, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció gyermekvédelmi osztályának vezetője. 

A Kárpáti Igaz Szó cikke alapján jelenleg 2091 árva és szülői gondozástól megfosztott gyermek van nyilvántartva a kárpátaljai régióban, közülük 1454-en rendelkeznek gyámmal, 314-en pedig családi típusú gyermekotthonban tartózkodnak. Jakimelina elmondta, 44 családi típusú otthon és 50 nevelőcsalád működik a megyében, majd hozzátette, a háború kirobbanása óta hét gyermekotthon, 52 gyám- és 11 nevelőcsalád költözött Kárpátaljára.

 

 

13:00

Zelenszkij szerint Ukrajna készen áll az ellentámadásra

Ukrajna készen áll a régóta várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az oroszok által korábban megszállt területeket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Wall Street Journalnak: „Erősen hiszünk a sikerünkben. Nem tudom, hogy mennyi időbe telik majd, de miénk lesz a győzelem, készen állunk rá.” 

A Reuters beszámolója szerint Zelenszkij a múlt hónapban azt mondta, hogy Ukrajnának meg kell várnia, amíg több nyugati páncélozott jármű érkezik az offenzíva megindítása előtt. Az ukrán államfő egyelőre diplomáciai úton igyekszik fenntartani a nyugati támogatást, elsősorban több katonai segélyért és lőszerért lobbizik. A Reuters úgy véli, az elmúlt hetek csapadékmentes időjárásának köszönhetően kiváló alkalom nyílik az ellentámadásra. 

12:57

Több mint tizenháromezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 6946-an léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6521-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t. 

A beléptetettek közül a rendőrség 60 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

 Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Orbán Viktor béke Szijjártó Péter
Kapcsolódó cikkek