A liberális Progresszív Szlovákia nyerheti az előrehozott szlovákiai parlamenti választásokat a Markíza televízió által készített, a szavazókörök zárása után elsőként közzétett exit poll felmérés szerint, amely azt valószínűsíti, hogy összesen 7 párt jutna be az új pozsonyi törvényhozásba – közölte az MTI. A párt a felmérés szerint a voksok 23,5 százalékát szerezhette meg,
 

Fotó: AFP

A második helyen a felmérés szerint Robert Fico pártja, az Irány (Smer–SD) végezne 21,9 százalékkal, a harmadik helyen pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas–SD) végezhet 12,2 százalékkal.

A felmérés szerint bejutna még a pozsonyi parlamentbe az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (8 százalék), a liberális Szabadság és Szolidaritás (6,4 százalék), a nemzeti radikális Köztársaság (Republika) 6 százalékos eredménnyel, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 5,3 százalékkal. A felmérés szerint a Szövetség a szavazatok 4,3 százalékát szerezhette meg.

A Median felmérése szerint is a PS nyerhetett, igaz, még kisebb arányban, mint amit a Markíza televízió mért. A Median szerint 1 százalék eltérés sincs az első és a második helyezett pártok között, a PS a szavazatok mintegy 20 százalékát szerezhette meg. Mivel mindkét felmérés azt mutatja, hogy a harmadik helyen a Smer-klón Hlas áll 12-14 százalékkal, előreláthatóan jobboldali kormány jöhet lérre Szlovákiában. Legalábbis a pártelnöki tévéviták láttán úgy tűnik, a pártszakadás ellenére a választás után a két formáció hajlandó koalícióra lépni.

 

Választás és válaszút előtt Szlovákia

A hétvégi szlovákiai előrehozott választás tétje, hogy vagy újra Robert Fico kerül hatalomra, ami a szükséges gazdasági reformok újbóli elodázását is jelenti, vagy a liberális Progresszív Szlovákia vezetésével sikerül megállítani a Nyugat-ellenes erőket. A magyar pártoknak gyakorlatilag nincs esélyük bejutni a pozsonyi törvényhozásba.