A nyugat-ukrajnai Vinnyica régió hatóságai szombaton kora reggel evakuálást rendeltek el azután, hogy egy infrastrukturális létesítményt orosz támadás ért – jelentette a Reuters.

Silhouettes,Of,Soldiers,Are,Using,Drone,And,Laptop,Computer,For
Fotó: Hamara

Jelenleg nincs szükség általános evakuálásra, eltekintve a találat helyszíne körüli közvetlen környéktől – mondta Vaszil Policsuk, Kalinyivka város közigazgatási vezetője a város honlapja szerint.

Azt nem közölte, hogy milyen célpontra mértek csapást, és milyen fegyvert használtak.

Szerhij Borzov regionális kormányzó pedig arról számolt be, hogy a találat egy meg nem nevezett infrastrukturális helyszínt ért, amely kifejezéssel az ukrán tisztviselők néha az energiatermelésben vagy más iparágakban érintett létesítményeket illetik.

Szombat reggel a NATO-tag Románia arról számolt be, hogy Oroszország az éjjeli dróntámadások során valószínűleg megsértette a légterét – jelentette az Agence France-Presse.

Mióta Moszkva kilépett a Fekete-tengeren keresztül történő biztonságos gabonaszállítást lehetővé tevő megállapodásból, fokozta a támadásokat Ukrajna déli részén Odessza és Mikolajiv régió ellen, ahol létfontosságú export-infrastruktúra található.

A román határ közelében ukrán terület felé tartó dróncsoportok észlelése után riasztották Tulcea és Galati település lakóit – áll a védelmi minisztérium közleményében.

A radarfelügyeleti rendszer (…) jelezte a nemzeti légtérbe való esetleges illetéktelen behatolást, a Galati település felé vezető útvonalon észlelték ennek egy jelét. A védelmi minisztérium közölte, hogy egyelőre nem látszik, hogy román területre zuhant volna tárgy, de a keresés szombaton folytatódik.

Éjfél körül Galati és Tulcea lakosai, akik a Duna túloldalán a dél-ukrajnai Reni kikötőjével szemben állnak, riasztást kaptak, amelyben arra figyelmeztették őket, hogy keressenek menedéket. A riasztási intézkedéseket körülbelül két órával később feloldották.

A hónap elején román katonák légvédelmi óvóhelyeket építettek a kelet-romániai Plauru falu lakosainak védelmére, miután dróndarabokat találtak a környéken.

Oroszország tavaly februári ukrajnai inváziója óta a NATO aggódik, hogy a háború ne terjedjen át a területére.