Közélet

Novák Katalin: Magyarország kész részt venni bármely békekezdeményezésben

A magyar kormány számít arra, hogy Zelenszkij elnök lépéseket tesz, és elősegíti az ukrajnai magyarok nemzetiségi jogainak helyreállítását, ahogy erre kijevi találkozójuk alkalmával és New Yorkban is ígéretet tett.

Magyarország támogat, és kész részt venni bármely békekezdeményezésben, ami megteremti egy tartós tűzszünet lehetőségét Ukrajnában, és utat nyit egy fenntartható és igazságos béke felé – jelentette ki Novák Katalin, köztársasági elnök szerdán New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsában elmondott felszólalásában, amelyre magyar államfő részéről évtizedek óta nem volt példa.

NOVÁK Katalin
Prága, 2023. március 3.Novák Katalin köztársasági elnök a Milos Zeman leköszönő cseh államfővel megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a prágai elnöki palotában 2023. március 3-án.  A sajtótájékoztató kezdetén a magyarok megbecsülését kifejezve Novák Katalin a Magyar Érdemrend nagykeresztje a lánccal kitüntetést adta át a távozó cseh államfőnek.MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az államfő megerősítette, hogy

Magyarország üdvözli az ukrajnai békekezdeményezést, és nyitott arra, hogy csatlakozzon a folyamathoz. Hangsúlyozta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyes jelenléte a tanácskozáson jelzés, hogy eljött az idő arra, hogy komolyan napirendre kerüljön a béke kérdése.

Az államfő szót emelt az Ukrajnában élő magyar közösség mellett, és kijelentette, számít arra, hogy Zelenszkij elnök lépéseket tesz, és elősegíti az ukrajnai magyarok nemzetiségi jogainak helyreállítását, ahogy erre kijevi találkozójuk alkalmával és New Yorkban is ígéretet tett – jegyezte meg Novák Katalin, az ENSZ BT-ben elmondott felszólalásában, ahol ugyancsak szerdán tartott hozzászólást Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Novák Katalin azt is hangsúlyozta, hogy az Ukrajnában zajló háború Magyarország számára – szomszédként – közvetlen fenyegetést jelent, és magyarok is életüket vesztik a harctéren. A háború közvetlen fenyegetést jelent Európa biztonsági struktúrájára is

– hívta fel a figyelmet Novák Katalin.

Az államfő együttműködést sürgetett az ukrajnai béke és biztonság ösztönzésében. Ebben szervezetekre, erős országokra és személyiségekre is szükség van – mondta –, akik képesek a harcban álló feleket béketárgyalásokra szólítani. Megállapította, hogy az ENSZ és az ENSZ Biztonsági Tanácsa fontos cselekvők ebben a folyamatban.

Az erős országok között példaként említette az Egyesült Államokat, Kínát és Törökországot, amelyek képesek letenni egy lehetséges megoldást az asztalra, képesek vagy készek a párbeszédre mindkét féllel, valamint befolyást tudnak gyakorolni a folyamat továbblendítése érdekében.

Novák Katalin a békét előmozdítani képes személyiségként nevezte meg Ferenc pápát. A történelmünk annyi példát adott arra, hogy emberek kis csoportja vagy akár egyetlen személy is meg tudta fordítani a történelem menetét – fogalmazott Novák Katalin. Személyében évtizedek óta először mondott beszédet magyar köztársasági elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Mi lesz, ha… – az ukránok a B tervre készülnek

Az ukrán közéletben elkezdtek foglalkozni azzal a variációval, ha mégsem tudják legyőzni Oroszországot, befagy a konfliktus, elapadnak a nyugati segélyek. Kiábrándító jövőkép rajzolódik ki.

Novák Katalin, aki szerdán részt vett a női vezetők munkaebédjén, a Biztonsági Tanácsban elmondott beszédében is utalt a női vezetők szerepére a konfliktusok megoldásának előmozdításában. Ahogy rámutatott, ha a női vezetők egyesítik erejüket a béketeremtés érdekében, akkor jelentős mértékben képesek hozzájárulni a konfliktusok kezeléséhez. A köztársasági elnök az ENSZ Közgyűlés 78. ülésszaka kiemelt politikai hetének keretében szerdán találkozott és a kétoldalú kapcsolatokról, valamint oktatási és népesedési kérdésekről is tárgyalt Maia Sandu moldovai államfővel, Jun Szogjollal, Dél-Korea elnökével, Hage Geingob namíbiai elnökkel, valamint Dina Baluarte perui elnökkel.

A magyar államfő hétfőn az ENSZ 2015–2030 közötti időszakra kitűzött fenntartható fejlődés céljainak félidős értékeléséről tartott vezetői párbeszéd ülést vezette társelnökként, kedden pedig a magyar delegáció vezetőjeként szólalt fel az ENSZ Közgyűlésében.

Novák Katalin hivatalos egyesült államokbeli látogatása csütörtökön Texas államban folytatódik, ahol többek mellett tárgyal Greg Abbott kormányzóval.

 

Novák Katalin Ukrajna köztársasági elnök megoldás
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek