Október 1-jétől katonai nyilvántartásba kell vétetni magukat az orvos és gyógyszerész végzettségű nőknek. Az ezen kategóriába eső hölgyeknek meg kell jelenniük a toborzóirodákban.

Wounded children at Zaporizhzhia hospital
Az egészségügyben dolgozó nőknek fel kell keresniük a toborzóirodát.
Fotó: Dmitro Szmoljenko

Ezzel kapcsolatban számos kérdés merül fel – írja a Kárpáti Igaz Szó –, az intézkedés kit érint, mozgósíthatók-e ezután a nők is a hadseregbe, jár-e kedvezmény a várandós és sokgyermekes nőknek, milyen felelősségre vonás jár, ha az érintett szakma képviselője nem jelentkezik? Utazhatnak-e külföldre az egészségügyisek?

A lap megkereste a megyei egészségügyi főosztály több illetékesét is, akik azonban elzárkóztak az intézkedés kommentálása elől. P. Ilona, teljes neve elhallgatását kérő egészségügyi dolgozó a lapnak elmondta, hogy az intézkedés kapcsán számos kollégájával egyetemben komolyan fontolgatja, hogy beadja lemondását, és elhagyja a pályát. Hiába szereti a hivatását, ha Damoklész kardjaként lebeg a feje fölött, hogy akarata ellenére esetleg a frontvonalba irányíthatják és élete kockáztatására kényszeríthetik, inkább otthagyja az egészségügyet.

„Az, hogy az egészségügyben dolgozók hadkötelezett státuszt kapnak, nem új keletű, hisz amint kézhez veszi valaki a diplomát, azonnal nyilvántartásba kell állnia. A mostani rendelet azért kelt riadalmat, mivel az érintettek félnek, hogy nyugdíjas korukig, a férfiakhoz hasonlóan, nem hagyhatják majd el az országot. Ahogyan az is bizonytalan egyelőre, kötelezik-e majd a nőket frontszolgálatra, vagy ez továbbra is önkéntes alapon fog-e történni” – válaszolt a lapnak Bujdosó Erzsébet, a Sislóci Családorvosi Rendelő főorvosa.

Irány akár a front is

Ukrajnában az egészségügyben dolgozó összes 18–60 éves nőnek, nevezetesen az orvosoknak, nővéreknek, fogorvosoknak, szülésznőknek és gyógyszerészeknek október 1-jétől katonai nyilvántartásba kell állniuk. Az orvosi (gyógyszerészi) szakot a kapott diploma és a tényleges munkavégzés helye alapján is számításba veszik. Az egyéb (nem orvosi) szakterületen dolgozó nők számára jelenleg önkéntes a katonai nyilvántartásba vétel. (A Világgazdaság egy korábbi cikkében foglalkozott a kérdéssel, amikor a nyilvántartásba vétel terve napvilágot látott.) 

Sokakat foglalkoztat, hogy mozgósíthatók-e katonai szolgálatra a jegyzékbe vett egészségügyisek. A katonai szolgálatról szóló törvény egyértelmű választ ad erre a kérdésre: 

háborús időszakban a hadkötelesek listáján szereplő nők behívhatók katonai szolgálatra, vagy bevonhatók az ország védelmét biztosító feladatokba.

Nem jár, de adható felmentés

A várandósság, a három év alatti gyermekek megléte, ha többgyermekes egy nő, nem mentesít a katonai nyilvántartásba vétel alól, de ezek alapján felmentés adható a katonai szolgálat alól.

Azt azonban, hogy a kiutazási tilalom a nyilvántartásba vett nőkre is vonatkozzon, a miniszteri kabinetnek határozatban kell elrendelnie. Az idevágó határozat csak a hadköteles férfiaknak tiltja a kiutazást. Természetesen nem zárható ki, hogy készül egy ilyen állásfoglalás. A férfiak esetében a határőr az útlevélben ellenőrzi a férfi korát, amiből kiderül, hogy az adott személy a korlátozások hatálya alá esik-e, vagy sem. A nőknél az ellenőrzéshez arra van szükség, hogy a toborzók közvetlenül a határrendészetnek továbbítsák a hadköteles nők adatait. Egyelőre nem tudni, hogy ez technikailag megvalósítható-e és, ha igen, milyen gyorsan.

Azoknak a nőknek, akik nem jelennek meg a nyilvántartásba vételre a toborzóközpontokban, először 850–1700 hrivnya pénzbírsággal kell számolniuk. 

Ha az illető a kapott figyelmeztetés után sem regisztrál, annak már büntetőjogi felelősségre vonás – 5100–8500 hrivnya bírság vagy egy évig terjedő javító munka – lehet a következménye.

A legfelső tanács jelenleg nem tervezi azon szakmák listájának bővítését, amelyek női képviselőit köteleznék a katonai nyilvántartásba vételre, a listát minden márciusban frissítik. Ha egy szakma képviselőjét katonai szolgálatra alkalmasnak nyilvánítják az egészségi állapota és az életkora alapján, akkor hadkötelesnek számít. Ugyanakkor a nőknek ehhez előbb önként jelezniük kell, hogy szeretnének a katonai nyilvántartásban szerepelni.

Az Ukrán Fegyveres Erők soraiban jelenleg 42 ezer nő szolgál, közülük több mint ötezer a fronton van.