Százak tiltakoztak hétfőn az árvíz sújtotta kelet-líbiai Dernában a hatóságok felelősségre vonását követelve.

Historic buildings damaged in Libya floods
Fotó: HALIL FIDAN/AFP

Lakosok százai gyűltek össze a nagymecset előtt, és követelték a kelet-líbiai hatóságoknak, a tobruki parlementnek és az azt elnöklő Agila Szálehnek a lemondását – jelentették az AFP francia hírügynökség tudósítói a helyszínről.

„A nép a parlament bukását akarja!”, „Agila Száleh Allah ellensége!”, „A mártírok vére nem hiába hullott!”, illetve „A tolvajokat vagy árulókat fel kell akasztani!” – skandálták a tüntetők.

A „Derna lakosai” nevében a tüntetésen felolvasott közleményben a tüntetők gyors vizsgálatot és a katasztrófa felelősei elleni jogi lépéseket követeltek.

A közleményben ENSZ-iroda létrehozását követelik Dernában a város újjáépítése és az érintett lakosok kárpótlása érdekében.

Líbiai árvíz: rengeteg munka vár a magyar mentőcsapatra

A Líbiába induló magyar mentőcsapat hamarosan megérkezik a katasztrófa sújtotta Dernába. A kikötőváros gátjait a hétvégi viharban átszakította a tenger, a víztömeg pedig megsemmisítette a település 25 százalékát. A halottak száma rohamosan nő és még több mint 10 ezer embert keresnek. Líbia nem rendelkezik megfelelően képzett emberekkel és felszereléssel a katasztrófa kezelésére.

A közlemény követeli továbbá, hogy oszlassák fel a jelenlegi városi tanácsot, és indítsanak vizsgálatot a város korábbi költségvetése ügyében.

A Daniel vihar következtében a múlt vasárnap a tengerparti városban leomlott két védőgát, és szökőárnak is beillő árhullám árasztotta el a százezer lakosú település közepén húzódó völgyet, amely mindent elsodort, amit csak az útjában talált.

A természeti katasztrófában a legfrissebb adatok szerint 11 ezer ember halt meg.