Várhatóan október 9-én jelenti be Philadelphiában, hogy nem pályázik a demokrata párti jelöltségre, hanem ehelyett független jelöltként indul a jövőre esedékes amerikai elnökválasztáson Robert F. Kennedy Jr. környezetvédelmi jogász, oltásellenes aktivista, a befolyásos Kennedy család sarja, a meggyilkolt Robert F. Kennedy szenátor fia.

Jane Fonda and Robert F Kennedy Jr. join the Peoples Climate March in Los AngelesActress Jane Fonda and Radio host Robert F Kennedy Jr. spoke before the ''People's Climate March'' a climate change awareness march and rally in Los Angeles, California.
29 Apr 2017
Pictured: Robert F Kennedy Jr.
Photo credit: ZUMA Press / MEGA

TheMegaAgency.com
+1 888 505 6342  April , 2017
Robert F. Kennedy Jr. Fotó: Northfoto

A demokraták és a republikánusok kétpárti rendszere ugyan több mint egy évszázada uralja az elnökválasztásokat, ám a múltban is előfordult, hogy esélytelennek tűnő, külső jelöltek is befolyásolták a végeredményt.

Azt, hogy Joe Biden jelenlegi vagy Donald Trump korábbi államfő nyeri-e a választást 2024-ben, néhány ezer szavazó döntheti el néhány kritikus államban, köztük Pennsylvaniában, Michiganben, Georgiában és Arizonában. Ezek közül főleg Arizonában – de máshol is – a független szavazók, vagyis azok, akik egyik pártban sem regisztráltak, döntő tényezőnek számítanak.
Kennedy vagyonos támogatói és jól ismert neve, valamint a Biden és Trump iránti széles körű lelkesedés hiánya pedig odavezethet, hogy jelentős arányban vegyen el szavazatokat a két nagy párttól.

„A harmadik jelölttel kapcsolatban azért aggódunk, mert bár Donald Trump támogatottsága korlátozott – jóval 50 százalék alatt van –, ám nagyon stabil” – mondta a Reutersnek Matt Bennett, a Third Way, egy baloldali politikai tanácsadó cég társalapítója.

Azok a szavazók pedig, akik vonakodnak Bident választani egy fej fej melletti Trump elleni küzdelemben, szívesen szavazhatnak egy Kennedyre még akkor is, ha nem sokat tudnak róla.

Hasonló véleményen vannak a republikánus stratégák is annak dacára, hogy Kennedy oltásellenes nyilatkozatai, illetve egyéb kampányígéretei, például, hogy véget vet az orosz–ukrán háborúnak, vagy hogy segíteni fogja a középosztályt, inkább Trump híveinek nyerheti el a tetszését.

Bizonyára elszív néhány szavazatot Trumptól, de Bidennek biztosan sokkal jobban fog ártani

– mondta Ford O’Connell republikánus stratéga, aki szintén úgy látja, hogy Trump szavazói lelkesebbek, mint Biden támogatói.