Közélet

Megsemmisített egy ukrán rakéta-üzemanyagot gyártó üzemet Oroszország

Oroszországnak már csak addig kell visszaverni az ukrán támadásokat, ameddig az őszi esők fel nem áztatják a földeket – erről Donyeck megye oroszok által kinevezett vezetője, Igor Kimakovszkij beszélt. Arról számolt be, hogy az ukránok sorozatosan kudarcot vallanak, és amint beköszönt az ősz, az ellentámadás véget ér. Az orosz védelmi minisztérium emellett arról számolt be, hogy egy szilárd rakétaüzemanyagot előállító gyárat és egy tankjavító üzemet is sikerült elpusztítaniuk.

Megsemmisített az orosz hadsereg egy páncélozott járműveket javító üzemet a harkivi tankgyár területén. A Dnyipropetrovszk megyei Pavlohradban pedig egy szilárd rakétaüzemanyagot és robbanóanyagot gyártó vállalatot pusztítottak el – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A Ukrainian serviceman carries a fragment of a rocket outside a building in Kyiv on March 24, 2022, after it was destroyed by Russian shelling. A month since Russia launched its shock invasion, Ukraine's leader has pleaded for NATO to "save" his shattered country with unrestricted military aid, so its armed forces could transform their dogged defence into attack. While Kyiv and Western intelligence report battlefield gains against the Russians, the vast scale of civilian suffering was made stark as the UN said more than half of all Ukraine's children have been driven from their homes. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Fotó: AFP (illusztráció)

A kedden kiadott orosz hadijelentés hét visszavert ukrán támadásról számolt be. A napi összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egy lőszerraktárt, egy Buk légvédelmi rendszer kilövőállványát, három harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, egy francia gyártmányú Caesar önjáró tarackot, egy Grad sorozatvetőt, két HIMARS-rakétát és 58 drónt.

Igor Kimakovszkij, a „Donyecki Népköztársaság” vezetőjének tanácsadója kedden a Pervij Kanal tévécsatorna adásában azt mondta, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt napokban több száz katonát veszített a Vuhledar déli frontján folytatott harcokban. Azt mondta, hogy 

Kijev igyekszik még a talajnak az őszi esőzések okozta felázása előtt eredményeket felmutatni.

A moszkvai katonai tárca kedden közölte, hogy orosz katonák biztosították a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megfigyelőinek rotációját a zaporizzsjai nukleáris erőműben. A tárca szerint a váltás során a szakértők útvonalán külföldi gyártmányú, fel nem robbant lövedékekre bukkantak, amelyek „az ukrán hadsereg szisztematikus ágyúzása után maradtak az atomerőmű közvetlen közelében”.

Ukrajna gyakorlatilag legyőzte az orosz flottát a Fekete-tengeren

A brit hadügyminisztérium egyik államtitkára beszélt erről egy varsói konferencián.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Brajnszk megyei Klimovo települést kazettás lőszerrel lőtték, több lakóház megsérült, egy lövedék pedig lerombolta a Nova Kahovka-i kórház kazánját.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a 

távollétében, terrorcselekmény elkövetése címén, vádat emelt Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének (GUR) vezetője és több más ukrán parancsnok ellen az orosz területen végrehajtott dróntámadások miatt. 

Az érintettek között van Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka, Olekszij Nyeizspapa, a haditengerészet parancsnoka, Szerhij Burdenyuk, az ukrán légierő 383. önálló távirányítású repülőezredének parancsnoka. Az SZK a vádlottak ellen körözést szándékozik kiadni.

A man flees with his belongings as fire engulfs a vehicle and building following artillery fire on the 30th day of the invasion of Ukraine by Russian forces, in the northeastern city of Kharkiv on March 25, 2022. Russian strikes targeting a medical facility in Ukraine's second city of Kharkiv on March 25, 2022, killing at least four civilians and wounding several others, Ukrainian officials said. (Photo by Aris Messinis / AFP)
Fotó: AFP (illusztráció)

Az orosz belügyminisztérium kedden körözést adott ki Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal volt tanácsadója ellen, akit Oroszországban korábban terroristának és szélsőségesnek minősítettek, amiért élő televíziós adásban „szélsőséges, különösen súlyos bűncselekmények, köztük politikai, nemzeti gyűlölet által motivált gyilkosságok elkövetésére bujtogatta az ukrán lakosságát”. Aresztovics ellen Fehéroroszországban is büntetőeljárás indult.

A „Donyecki Népköztársaság” legfelsőbb bírósága kedden fejenként 22 évi fegyházbüntetésre ítélte az Azov katonai alakulat három volt tagját, 

amiért tavaly márciusban válogatás nélkül aknavetőtűz alá vették Mariupol egyik lakónegyedét.

 

terrorista Oroszország hadsereg
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek