BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döbbenetes felvételek: így néz ki az oroszok által éjszaka lebombázott falu – videó

Egyre brutálisabb az orosz–ukrán háború. A közösségi oldalakra most felkerült felvétel a luhanszki Bilogorivke falu ágyúzását mutatja be.

Újabb, brutális szakaszába érkezett az orosz–ukrán háború: az oroszok az elmúlt hetekben több ponton is heves támadást indítottak az ukrán védelem ellen, ami valószínűleg előszele lehet Harkiv közelgő ostromának. Az orosz erők minden jel szerint a 2022 szeptemberében visszafoglalt város bevételére készülnek. A közösségi oldalakon ezzel párhuzamosan megjelent egy videó a luhanszki Bilogorivke falu ágyúzásáról. Ugyan éjszaka készültek a felvételek, mégis jól látszik, hogy néhány pillanatra szinte fényárban úszik a település. 

Oroszország a háború első napjaiban felhagyott a gyors megszállás taktikájával Ukrajnában. A harcok előrehaladtával egyre gyakrabban alkalmazták a brutális megsemmisítés taktikáját, majd a hadsereg olyan területekre vonult be, amelyek annyira elpusztultak, hogy nem maradt más, mint a taktikai állás.

A heves bombázás után a páncélozott járművek és gyalogság inváziója következik.

A „klasszikus” lövedékek mellett Oroszország az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban alkalmaz úgynevezett siklóbombákat – egy olcsó, de rendkívül pusztító fegyvert –, hogy erősítse ukrajnai offenzíváját. A feltételezések szerint egy hét alatt  több mint 200 ember esett el az ukrán Vovchansk város elleni támadás során, amely a harkivi régió határ közelében található.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint csak márciusban 3000 ilyen bombát dobtak le. A vovcanszki rendőrség vezetője, Oleksij Harkivski testközelből látta a csúszóbombák becsapódását: „Nincsenek szavak, amelyek leírják egy ilyen bombatámadás következményeit. Az emberek szétszakadva hevernek.”

A BBC szerint a tengerjáró bombák Oroszország általi tömeges alkalmazása viszonylag új keletű jelenség, amely az elmúlt hónapokban pusztítónak bizonyult az ukrán erők számára. A siklóbombák összecsukható szárnyakkal és műholdas navigációval készülnek a régi szovjet bombákhoz. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.