A gyorsaság uniós támogatást hozott

Közélet | Politika

Cukrászdai és cukrászüzemi eszközök beszerzésére közel 18 millió forint támogatást nyert a ceglédi Cuki 2000 Cukrászati Termelő és Kereskedelmi Kft. A projekthez kapcsolódó ingatlanberuházást a vállalat saját forrásból a pályázat benyújtása előtt megvalósította. A gazdasági versenyképesség operatív program (gvop) keretében a cég a szükséges berendezések és tárgyi eszközök beszerzésére nyújtott be pályázatot a Kis- és középvállalkozások műszaki-technológiai háttere fejlesztése című (2.1.1) kiírásra. A mintegy 36 milliós projekt 50 százalékára sikerült támogatást nyernie a Cuki 2000-nek.

A pályázatot nagyon hamar, február 20-a körül benyújtottuk, nehogy lemaradjunk – tájékoztatta lapunkat Keszthelyi Ferenc, a cég ügyvezetője. Korábban a vállalat próbált pályázni egy a munkaerő fejlesztését támogató nemzeti finanszírozású kiírásra. Akkor azért nem sikerült nyerni, mert a keret elfogyott. Most nem kívánt a cég hasonló csapdába esni.

Az irányító hatóságnál már áprilisban döntöttek a támogatás megítéléséről, és egy hónapon belül értesítették a vállalatot az eredményről, a támogatási szerződési tervezet viszont csak a múlt héten érkezett meg. Most ismét komoly feladatok előtt áll a cég, hiszen újra be kell szerezni a hatóságoktól a különböző igazolásokat, mivel ezek a dokumentumok 60 napig érvényesek. A részletes tájékoztatót azonban csak a szerződési tervezettel együtt küldték ki. Ezt kicsit későinek találta Keszthelyi, hiszen a tájékoztatóból apróbb, mégis fontos előírások derültek ki; például hogy milyen táblákat kell elhelyezni a projekt megvalósulásának helyszínén.

Május 1-je óta működik a felépült cukrászda, mivel a pályázat befogadása után szinte azonnal megkezdték a kivitelezést. Keszthelyi abban a szerencsés helyzetben volt, hogy nem egy cége van, így több lábon áll, és barátai is kisegítették, így nem kellett banki hitelt felvennie. (VG)

Titokban viszik ki Venezuelából az aranyat

A The Wall Street Journal szerint Venezuela titokban kiárusítja az aranykészletét. Több mint 7 tonna már Afrikában található.

Photon: beindult a fotósok és videósok Uberje

A 2017-ben indított cég ügyvezetője szerint a startup-ökoszisztéma Magyarországon az aranykorát éli, de azért vannak olyan akadályok, amelyekkel mindenkinek meg kell küzdenie.
Világgazdaság Piactér