A gyorsaság uniós támogatást hozott

Közélet | Politika

Cukrászdai és cukrászüzemi eszközök beszerzésére közel 18 millió forint támogatást nyert a ceglédi Cuki 2000 Cukrászati Termelő és Kereskedelmi Kft. A projekthez kapcsolódó ingatlanberuházást a vállalat saját forrásból a pályázat benyújtása előtt megvalósította. A gazdasági versenyképesség operatív program (gvop) keretében a cég a szükséges berendezések és tárgyi eszközök beszerzésére nyújtott be pályázatot a Kis- és középvállalkozások műszaki-technológiai háttere fejlesztése című (2.1.1) kiírásra. A mintegy 36 milliós projekt 50 százalékára sikerült támogatást nyernie a Cuki 2000-nek.

A pályázatot nagyon hamar, február 20-a körül benyújtottuk, nehogy lemaradjunk – tájékoztatta lapunkat Keszthelyi Ferenc, a cég ügyvezetője. Korábban a vállalat próbált pályázni egy a munkaerő fejlesztését támogató nemzeti finanszírozású kiírásra. Akkor azért nem sikerült nyerni, mert a keret elfogyott. Most nem kívánt a cég hasonló csapdába esni.

Az irányító hatóságnál már áprilisban döntöttek a támogatás megítéléséről, és egy hónapon belül értesítették a vállalatot az eredményről, a támogatási szerződési tervezet viszont csak a múlt héten érkezett meg. Most ismét komoly feladatok előtt áll a cég, hiszen újra be kell szerezni a hatóságoktól a különböző igazolásokat, mivel ezek a dokumentumok 60 napig érvényesek. A részletes tájékoztatót azonban csak a szerződési tervezettel együtt küldték ki. Ezt kicsit későinek találta Keszthelyi, hiszen a tájékoztatóból apróbb, mégis fontos előírások derültek ki; például hogy milyen táblákat kell elhelyezni a projekt megvalósulásának helyszínén.

Május 1-je óta működik a felépült cukrászda, mivel a pályázat befogadása után szinte azonnal megkezdték a kivitelezést. Keszthelyi abban a szerencsés helyzetben volt, hogy nem egy cége van, így több lábon áll, és barátai is kisegítették, így nem kellett banki hitelt felvennie. (VG)

Kuba ökröket vet be az üzemanyaghiány miatt

Nyolcezer ökröt vetnek be mezőgazdasági munkákhoz. A súlyos üzemanyaghiány miatt sok traktor kihasználatlanul vesztegel.

Egyre pesszimistább az OECD

A szervezet az euróövezeti növekedési prognózison is rontott, javarészt a Németországban tapasztalható lassulás miatt.
Világgazdaság Piactér