A minőségi képzésen van a hangsúly

Közélet | Politika

Jelentős érdeklődés mutatkozott a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) májusban induló pályázatíró és -tanácsadó képzése iránt. Alig két hét telt el a meghirdetés óta, mégis többszörös túljelentkezést regisztráltak. Mint Bakó Ágnes, a hivatal főosztályvezetője elmondta, a több száz jelentkező közül 130 felelt meg a feltételeknek (felsőfokú iskolai végzettség, kétéves vagy 200 órás oktatói gyakorlat, uniós alapismeretek), így a tervezett 120 fővel indítják a programot. A többi 10 jelentkező tartaléklistára került.

Az NFH az igények figyelembevételével vidéki nagyvárosokban is indít képzést. A cél az, hogy a pályázati információ a fővárostól távol eső területekre is eljusson. A program keretében felkészített szakemberek ugyanis majd előadásokat tartanak a helyi érdeklődőknek, tájékoztatják az ötletgazdákat, s segítenek annak eldöntésében, hogy egy-egy projekttervezettel érdemes-e pályázni.

A májusban induló képzés egy több modulból álló képzési rendszer első szintjét jelenti. A résztvevők betekintést nyerhetnek a pályázati folyamatba, projektmenedzsmenttel kapcsolatos alapismereteket sajátíthatnak el. A második szint már a konkrét projekt kidolgozására és végrehajtására készít fel. Ilyen jelenleg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium multiplikátor-, és a Regionális Fejlesztési Holding kistérségi szakemberképzése. A két program jól körülhatárolható célcsoportoknak szól. A multiplikátorok a kis- és középvállalkozókat segítő tanácsadók közül kerülnek ki, míg a kistérségi menedzserek a falvak figyelmét tudják felhívni a pályázati lehetőségekre. A harmadik szint már egy jóval szűkebb kör számára szükséges. Az itt elsajátított ismeretek a nagyobb projektek – például önkormányzati beruházások – menedzsereinek lesznek fontosak – mondta Bakó Ágnes.

Mivel igen kaotikus állapotok uralkodnak ma a pályázatírói és tanácsadói piacon, az NFH egy minőségbiztosítási rendszerrel szeretné ezt átláthatóbbá tenni. Ennek alapját a programok akkreditációja, a képzések és képzők minősítése, s a képzési alap működtetése jelentené. A minőségbiztosítási rendszert az International Projekt Management Associationnel (IPMA) közösen alakítják ki. Az IPMA-nak több éves tapasztalata van a tanácsadó-minősítés terén, és a legismertebb szervezet Európában. Fontos, hogy minél több intézmény csatlakozzon a képzési rendszerhez, és minél nagyobb olyan képzői kapacitás jöjjön létre, akik rendelkeznek SAKK (Strukturális Alapok Képző Központja) minősítéssel.

A képzési alap várhatóan júniusban indul. A 100 millió forintos keret 80 százaléka közvetlenül a képzéseket célozza meg, míg 20 százalékból a fokozottan hátrányos helyzetűek számára kívánnak programokat kidolgozni. A májusban induló tanfolyamnál fizetni kell, az összeg 40 ezer forint plusz áfa, ami jóval a piaci ár alatt van.

Európának ambiciózus költségvetés szükséges céljai eléréséhez 

„Ebben a pillanatban nagyon messze vagyunk a megállapodástól” – fogalmazott Orbán Viktor az uniós keretköltségvetésről rendezett EU-csúcstalálkozón.

EU-csúcs: fokozódik a hangulat a „takarékos négyek” álláspontja körül

Európai uniós vezetők bírálták a „takarékos négyeknek” nevezett EU-tagállamok (Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország) költségvetési stratégiáját.

Áruszállító járat indul Budapest és Szöul között

Az első járat 40 tonna árut szállított.

Újból padlót fogott a japán gazdaság

Szenvedett a japán gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben, és a következő három hónapra sem javultak a kilátások.
Világgazdaság Piactér