A minőségi képzésen van a hangsúly

Közélet | Politika

Jelentős érdeklődés mutatkozott a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) májusban induló pályázatíró és -tanácsadó képzése iránt. Alig két hét telt el a meghirdetés óta, mégis többszörös túljelentkezést regisztráltak. Mint Bakó Ágnes, a hivatal főosztályvezetője elmondta, a több száz jelentkező közül 130 felelt meg a feltételeknek (felsőfokú iskolai végzettség, kétéves vagy 200 órás oktatói gyakorlat, uniós alapismeretek), így a tervezett 120 fővel indítják a programot. A többi 10 jelentkező tartaléklistára került.

Az NFH az igények figyelembevételével vidéki nagyvárosokban is indít képzést. A cél az, hogy a pályázati információ a fővárostól távol eső területekre is eljusson. A program keretében felkészített szakemberek ugyanis majd előadásokat tartanak a helyi érdeklődőknek, tájékoztatják az ötletgazdákat, s segítenek annak eldöntésében, hogy egy-egy projekttervezettel érdemes-e pályázni.

A májusban induló képzés egy több modulból álló képzési rendszer első szintjét jelenti. A résztvevők betekintést nyerhetnek a pályázati folyamatba, projektmenedzsmenttel kapcsolatos alapismereteket sajátíthatnak el. A második szint már a konkrét projekt kidolgozására és végrehajtására készít fel. Ilyen jelenleg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium multiplikátor-, és a Regionális Fejlesztési Holding kistérségi szakemberképzése. A két program jól körülhatárolható célcsoportoknak szól. A multiplikátorok a kis- és középvállalkozókat segítő tanácsadók közül kerülnek ki, míg a kistérségi menedzserek a falvak figyelmét tudják felhívni a pályázati lehetőségekre. A harmadik szint már egy jóval szűkebb kör számára szükséges. Az itt elsajátított ismeretek a nagyobb projektek – például önkormányzati beruházások – menedzsereinek lesznek fontosak – mondta Bakó Ágnes.

Mivel igen kaotikus állapotok uralkodnak ma a pályázatírói és tanácsadói piacon, az NFH egy minőségbiztosítási rendszerrel szeretné ezt átláthatóbbá tenni. Ennek alapját a programok akkreditációja, a képzések és képzők minősítése, s a képzési alap működtetése jelentené. A minőségbiztosítási rendszert az International Projekt Management Associationnel (IPMA) közösen alakítják ki. Az IPMA-nak több éves tapasztalata van a tanácsadó-minősítés terén, és a legismertebb szervezet Európában. Fontos, hogy minél több intézmény csatlakozzon a képzési rendszerhez, és minél nagyobb olyan képzői kapacitás jöjjön létre, akik rendelkeznek SAKK (Strukturális Alapok Képző Központja) minősítéssel.

A képzési alap várhatóan júniusban indul. A 100 millió forintos keret 80 százaléka közvetlenül a képzéseket célozza meg, míg 20 százalékból a fokozottan hátrányos helyzetűek számára kívánnak programokat kidolgozni. A májusban induló tanfolyamnál fizetni kell, az összeg 40 ezer forint plusz áfa, ami jóval a piaci ár alatt van.

Nem olcsó mulatság az Oktoberfest

Éppen Münchenbe készül, de nem tudja, mennyi pénzt vigyen magával? Eláruljuk, mennyibe kerül egy korsó sör, vagy egy pár bajor kolbász, és azt is, hogy mire számítson.

Kuba ökröket vet be az üzemanyaghiány miatt

Nyolcezer ökröt vetnek be mezőgazdasági munkákhoz. A súlyos üzemanyaghiány miatt sok traktor kihasználatlanul vesztegel.
Világgazdaság Piactér