A riogatás ellenére erős marad a forint

Közélet | Társadalom

Jelentősen gyengülhet a forint az euróval szemben arra a spekulációra, hogy a jegybank csökkenti az alapkamat mértékét, mivel egyre nagyobb az erre irányuló nyomás – állítja a Bloomberg legfrissebb elemzése. A riogató felmérésben megszólaltatott kereskedők és befektetők többsége a forint eladását javasolja és 260 forint/eurós kurzust vár év végére. A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők ezzel nem értnek egyet, úgy vélik, nem várható jelentősebb forintgyengülés a piac által már beárazott 25-50 bázispontos vágás esetén. (A monetáris tanács jövő hétfőn tart “kamatülést”.) Nem valószínű ugyanis, hogy a jegybank olyan mértékben csökkentené a kamatot, ami lejtőre küldené a magyar fizetőeszközt. A gyengülés ellen szól az is, hogy a jegybanknak az inflációs cél miatt az erős forintra van szüksége – mondta Samu János. A Concorde elemzője szerint kedvező feltételek esetén az MNB legfeljebb még egyszer mérsékelheti a kamatot. A Bloomberg-elemzésben felvázolt forintgyengülésnek az a magyarázata, hogy a megkérdezett szakértők olyan pénzügyi intézményeket képviselnek, amelyek érdekeltek a magyar piacon, így nekik sem mindegy, hogy milyen előrejelzések kerülnek napvilágra. (NG 5. old.)

A gazdaságot is megfertőzte a Kínából indult járvány

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a betegség – véli a szakértő.

Új utakon az ingatlanbefektetések

Az urbanizáció felgyorsulása, az elöregedés, az e-kereskedelem és általában a technológia térhódítása új befektetési lehetőségeket kínál az ingatlanszektorban.

EU-csúcs: egyelőre nincs megállapodás az uniós költségvetésről

A hétévente zajló költségvetési tárgyalások az unió előtt álló újabb kihívások miatt minden alkalommal egyre bonyolultabbá válnak.

Európának ambiciózus költségvetés szükséges céljai eléréséhez 

„Ebben a pillanatban nagyon messze vagyunk a megállapodástól” – fogalmazott Orbán Viktor az uniós keretköltségvetésről rendezett EU-csúcstalálkozón.
Világgazdaság Piactér