A túlélés záloga a minőség

Közélet | Társadalom
A 74. Ünnepi Könyvhéten is feltűnt, hogy sok különleges, szép, színvonalas ilyen kiadvány lát napvilágot. Ezek közül is kiemelkedett a Sárkánymese, a Móra Kiadó különleges kötete. A napokban átadott Az év könyve díjak közül szintén Móra-kötet, Kiss Ottó Csillagszedő Márió című könyve nyert a gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriájában.

A rendszerváltást követő, a kilencvenes évek első felét jellemző súlyos könyvpiaci válságot a régi nagy kiadók közül csak néhányan élték túl, egyikőjük a Móra. A gyermek- és ifjúsági piac 12 százaléka (az előző évihez képest 2,4 százalékos a növekedés), 2002-ben közel 260 millió forint nettó árbevétel, amely 2001-hez képest 33 százalékos növekedést jelent, évi száz új cím – ez a Móra Kiadó mérlege 13 évvel a rendszerváltozás után. Az idei célkitűzés pedig a 300 millió forintos nettó árbevétel.

Az egykor száz főt foglalkoztató cég jelenleg tizenkét ember munkájára és szorgalmára épül. A nyolcvanas években még olyan sok kötetet adott ki a Móra, hogy szinte minden napra jutott volna egy, ha a könyvek nem koncentráltan, főként az Ünnepi Könyvhétre vagy a karácsony előtti időszakra jelentek volna meg. A könyvpiac 1997 óta tartó lendületes fejlődése óta a Mórát újra ez a dinamika jellemzi. Mint Cs. Tóth János vezérigazgatótól megtudtuk, a kiadó 1997 után évente 45-55 könyvet adott ki. 2001-ben már 78-at, 2002-ben pedig kereken 100-at. A kilencvenes évek végén 300 ezer volt az összpéldányszám a Móránál, tavaly 550 ezer. Míg a kiadó 1997-ben nullszaldós volt, 1998-ban némi nyereséget könyvelhetett el a 130 millió forintos forgalom után. 2001-ben 194 millió forintos volt a forgalom. Az átlagos példányszám egy kötetnél három-négy esztendővel ezelőtt még 3-4 ezer között mozgott, most ez 5500 körüli.

A főleg 6-16 éves korosztályt megcélzó kiadó négy fő téma szerint válogatja a kiadásra szánt műveket: helykeresés a világban, szerelem, lét-Isten-valóság, némi borzongatás. Cs. Tóth János szerint a gyermekkönyvpiac óriási felfutásában (lásd keretes összeállításunkat) jelentős szerepet játszott az, hogy a Harry Potter-könyvek révén a gyerekek körében visszatért az olvasás mint szórakozási forma.

A 74. Ünnepi Könyvhétre kiadott nyolc Móra-kötet között találtuk például a kiadó két sikerszerzője, Janikovszky Éva Felelj szépen, ha kérdeznek! és Fekete István Hajnal Badányban című könyvét. Bár Janikovszky Évát az idén Kossuth-díjjal tüntették ki, s a megjelenő könyvei sokezres példányszámban fogynak el, akadnak olyan kötetei is, amelyeket több évtizede nem adtak ki újra. A Móra ezért is jelentette meg most a Felelj szépen, ha kérdeznek! című kötetet az eredeti rajzokkal, amelyeket még Réber László készített.

Gyermekkönyvnél jogosan merül fel a színes illusztrációk igénye, ám ennek teljesítése nem szándék, hanem anyagi forrás kérdése. Bár a kiadó törekszik rá, hogy minden kiadványa szépen illusztrált legyen, az ilyen könyveket nem lehet pályázati támogatások nélkül megjelentetni. Így, a Nemzeti Kulturális Alapprogram 800 ezer forintos támogatásával láthatott most napvilágot Feuer Mária Sárkánymese című különleges kötete, amelyet Rényi Krisztina míves illusztrá-ciói díszítenek. Damó István (Muskát Zsuzsa Nahát! című újdonságában), Kalmár István (Balázs Béla: Az igazi égszínkék) vagy Kelemen István (Petőcz András: Vészhelyzet a Mágusképzőn) rajzai sem hagynak kétséget afelől, hogy nézegetni is jó a könyveket, nemcsak olvasni, s ez fontos szempont, ha gyermek- és ifjúsági könyvekről beszélünk, hiszen a jövő nemzedék ízlését formálják. Bármennyire drágítja is tehát a gazdag illusztráció a köteteket, erre feltétlenül kell pénzt fordítani. Már csak azért is, mert az ilyen könyvek a vásárlók számára is vonzóbbak, azaz kelendőbbek. Sőt: úgy tetszik, a túlélés záloga ma már a minőség. Mivel a minőséget is el kell tudni juttatni az olvasókhoz, a kiadó a legutóbbi öt évben egyre több pénzt fordított hirdetésekre, bármennyire nehéz is ezt az összeget a szűkös költségvetésből kipréselni. A Móra 1998-ban és 1999-ben 3-3 millió forintot szánt reklámcélokra, s ez az 1997-es összeg duplája volt. Tavaly ez már 5,6 millióra kúszott fel, az idén 6,5 milliót terveznek erre a célra. (EE-SzE)

Nyolcvanezer gyerek vált otthontalanná a bejrúti robbanások miatt

A katasztrófában legalább 140 ember meghalt, ötezer megsérült, több százan eltűntek.

A Nyugat-Balkánon élő fiatalok munkahelyteremtését ösztönözné az EU

Kölcsönt mintegy 1200 vállalkozás kaphat, amelyek legalább 1300 fiatal számára biztosíthatnak majd szakmai gyakorlatot és foglalkoztatási lehetőséget.

Új tulajdonosa van az AS Romának

Az olasz élvonalbeli klub hivatalos honlapján jelentette be, hogy a többségi tulajdonos eladja részvényeit.

Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban

A Magyar falu program hat pályázati kiírására 22 milliárd forintot biztosít a kormány.
Világgazdaság Piactér