Az egyházak 300 milliárdos uniós forrást kaphatnak

Közélet | Társadalom

Mintegy 300 milliárd forintot fog a kormány odaítélni a magyarországi történelmi egyházak számára, amelyek előnyben fognak részesülni a pályázatoknál az Európai Unió 2014-20-as pénzügyi időszakában – közölte a parlament honlapján a miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János Varju László írásbeli kérdésére válaszolt. A DK-s képviselő többek között azt firtatta, hogy mi indokolja az uniós források elosztásánál a történelmi egyházak által benyújtott pályázatok előnyben részesítését, vagy miért kell a számukra külön keretet elkülöníteni?


Varju arra emlékeztetett, hogy egyházi intézmények felújítására, fejlesztésére, egyházi tulajdonban lévő műemlékek védelmére a 2006-2013 közötti költségvetési időszakban is jelentős uniós forrás jutott. A felújításra, fejlesztésre kiírt pályázatokon egyházak és egyházi intézmények másokkal egyenrangúan, azonos feltételekkel indulhattak, és a DK-s képviselő szerint megfelelő pályázat benyújtása esetén nyerhettek is.


Lázár leírta: a 7 éves költségvetési keretösszeg 4 százalékát költheti minden tagállam a központi kormányzati apparátus keretében dolgozó kollégák fizetésére, ellátására, informatikai eszközökkel való felszerelésére. Amennyiben egy tagállam úgy dönt, hogy ezt az összeget nem veszi igénybe, lehetősége van ezt a pénzt is konkrét fejlesztésekre fordítani. Ezt a mintegy 300 milliárdot kapják meg az egyházak. Az államtitkár szerint ezt a lépést az uniós szabályok lehetővé teszik, s a megfelelő önrész biztosítása esetén a felszabaduló forrásokat további fejlesztésekre lehet átcsoportosítani.


„Természetesen a felszabaduló uniós pénzek elosztása során eleget teszünk majd a szabad verseny biztosításának a lehetséges pályázók körében” – hangoztatta Lázár. Szerinte a célterületek meghatározását engedélyezi az unió, így nem fenyegeti a forrásvesztés vagy a felfüggesztés veszélye Magyarországot.

A Fitch is felminősítette Magyarországot

Kettőből kettő: az S&P után a Fitch is felminősítette a magyar adósbesorolást.

Rengetegen dolgoznak a problémáink megoldásán

A munkavállalók 3,5 százalékának, csaknem 160 ezer alkalmazottnak az a fő tevékenysége, hogy problémákat old meg.
Világgazdaság Piactér