Boronkay Tamás (1945-2013)

Közélet
Elment Boronkay Tamás. A Világgazdaság egyik meghatározó személyisége, hosszú évtizedeken át főszerkesztő-helyettese, vagy éppen felelős szerkesztője.

Bármikor főszerkesztő lehetett volna. Tudása, tapasztalata erre determinálta. De ezt nem vállalta. A harcot, az első vonalban való sokszor lélekölő küzdést kerülte. Ő mindig békére vágyott, „csak” dolgozni akart. Újságot „csinálni”. Egész életében pörgött. Vérbeli újságíró volt. Izgatták az újdonságok. Az olvasókért mindent megtett. Még lapzártakor is képes volt híreket benyomni az újságba.  Amikor mások már lehetetlennek érezték a nyomdába induló újság megbolygatását, Tamás gyorsan megcsinálta. Jól és gyorsan írt. Tudta, mi a lényeg, s mi a lényegtelen. Szédületes tempóban dolgozott.  Nehéz volt vele lépést tartani, de megérte: a végeredmény mindig őt igazolta. Tamás maga volt a Világgazdaság. Több mint negyven éven át. 


 


 


 


 


 


 


 


 


Nem sokkal a lap alapítása után került a Világgazdasághoz. Akkor, amikor az üzleti híreknek már nagy volt az értéke, nyilvánossága azonban még csekély. Talán akkor alakult ki Tamásnak az a képessége, hogy minden helyzetből ki kell hozni a maximumot. Mindig több megoldás van. Igazi ötletember, kreatív személyiség volt. Jó volt vele, mellette dolgozni. Beindította az ember agyát, lelkesített. Egyik hírből jött a másik, a harmadik. Minden mindennel összefüggött. Tamás látta az összefüggéseket, s a következményeket is. Felismerte, mi a lényeges, mi a lényegtelen, mitől lesz jobb az újság.  S jól látta a jövőt. Mindig izgatták az újdonságok, a jövő nagy kérdései. Ezekről szívesen beszélt, gondolkodott, vitatkozott. Az élete a jövőről szólt. Hogy mi lesz másként, mit kell még megtanulni.


Tamás most decemberben lett hatvannyolc éves. Életének majd’ kétharmadát lapunknál töltötte. Csak pár éve nyugdíjas. De nem az a lenyugvó féle, aki élvezi a békés semmittevést. Ő még tele volt tervekkel. Bár sok nyelven kiválóan beszélt – olaszul, franciául, németül, angolul -, de úgy érezte, az angol nyelvtudásán még van mit javítani. Erre készült. Figyelte a technikai-technológiai fejlődést is, érdekelték a „kütyük”. Izgatta a világ. Minden percet ki akart még használni. Tanulni, művelődni, tájékozódni akart, újra kezdett futni. Törődött az egészségével. Nem volt igazán beteg, a korral járó „működési zavarokon” könnyedén túllépett. De nem felelőtlenül. Kezeltette magát. Mindent megtett azért, hogy még sok tartalmas éve legyen. Halálra nem gondolt. Barátai sem. Ahhoz túl vitális volt, az agya frissen, gyorsan működött.  Még sok teendője volt. Talán listázta is ezeket. Hiába. Ez most így sikerült. Kár.  Nagy kár és nagy veszteség.

Putyin: több gyerek, több adókedvezmény

Az orosz elnök évértékelő beszédében a nagycsaládosok támogatására koncentrált. Megerősítette a GDP-célt is, ami az elemzők szerint elérhetetlen.

A vámok eltörlésére is kész az Európai Unió

Az Európai Parlament szakbizottsága a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások megszakításával fenyeget.
Világgazdaság Piactér