Budai Montmartre

Közélet | Társadalom

Június 25-éig, a Montmartre a Millenárison elnevezésű egyhetes programsorozattal a francia kultúrát ünnepli a II. kerületi Millenáris Park. A rendezvény június 21-e köré szerveződik, amely szerte a világon a zene ünnepe. A koncertek mellett vetítések színesítik a programot, 21 óra után francia és magyar sikerfilmek láthatók egy 12×24 méteres, levegővel telt vásznon.

Ez a fesztivál a magyarországi FranciArt-évad csúcspontja, az egyhetes sorozatot a Millenáris Kht. és a budapesti Francia Intézet közösen szervezi és finanszírozza. A vetítések ingyenesek, holnap, a zene ünnepén minden koncert díjmentes, amint ekkor Francois J. A hívás című kiállítása is térítésmentesen látogatható. De a többi koncertre is csupán 500 forintba kerül egy belépő. A programsorozatról a Pesti Est különszámot jelentetett meg. A filmvetítésekhez segítséget nyújtott négy magyarországi forgalmazó, a Budapest Film, az InterCom, a Mokép és az SPI.

Az egyhetes sorozat jól érzékelteti, hogy a Millenáris Parkban a legutóbbi egy évben megmaradtak a vonzó programok. Közben pedig ésszerűbb lett a gazdálkodás. A Millenáris Kht. összegzései szerint 2002 második fél évében feleakkora volt a ráfordítások összege, mint az első hat hónapban, még az előző vezetés idejében. A személyi ráfordítások a harmadára csökkentek. Ugyanakkor a 2002 márciusában kormánygaranciával fölvett hitel kamatai még a mostani első fél évet is terhelik.

2002 második felében 848 millió forinttal kevesebből működtette a kht. a parkot, mint elődeik az első fél évben. Ráadásul a tavalyi második fél év 848 millió forintos megtakarítását úgy érték el, hogy a programok száma jelentősen nőtt. 2003 első felében pedig közel 10 százalékkal több rendezvényt szervez a kht., mint az előző év hasonló időszakában, miközben a ráfordítások jóval alacsonyabbak. Bár ez a fél év még tart, a tervek szerint a bevétel a duplájára nő.

Európa japanizálódásának elkerülése

A monetáris és fiskális intézkedések hatására gyorsan megnőtt az államadósság és a jegybankok mérlege. Vélemény.

Recesszió nélkül megúszhatja Szerbia

Szerbia azon kevés országok egyike lehet, amelyeknek a gazdasága idén visszaesés nélkül úszhatja meg a válságot – véli a kormányfő.

Brutálisan bezuhant a ferihegyi repülőtér utasforgalma

Augusztusban már heti 500 közvetlen légijárat érhető el Budapestről, 98 úti célra.

Újraindulás egy kátyús úton

Nincs olyan gazdaság a világon, amely túlélne egy újabb teljes lezárást. Vélemény.
Világgazdaság Piactér