Cél az integrált képzés elterjesztése az országban

Közélet | Politika

A napokban írták alá a Sulinova Kht.-vel A hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének biztosítása az oktatási rendszerben című központi projekt megvalósításáról szóló szerződést. A humánerőforrás-fejlesztési operatív program keretében megvalósuló 3,5 milliárd forint összértékű intézkedés kiterjed a hátrányos helyzetű diákok oktatásában érintett szakemberek képzésére és az integrációs oktatással kapcsolatos programok kifejlesztésére. A támogatási összeg 75 százaléka érkezik az Európai Szociális Alapból, és 25 százalék hazai hozzájárulás, a kht.-nek önerőt nem kell hozzátennie.

A program két célcsoportja a hátrányos helyzetű, elsősorban roma tanulók (A komponens) és a sajátos nevelési igényű tanulók (B komponens) köre. A két komponens elemeit közös fejlesztési programok keretében dolgozzák ki, de speciális elemeket is tartalmaznak. A képzési programok fejlesztésével ösztönzik az integrált nevelést és az ehhez szükséges együttműködési rendszerek kialakulását. A három-négy éves program keretében mintegy 11-12 ezer pedagógus képzését és továbbképzését kívánják megvalósítani, és szeretnék, ha hosszú távon az egész országban elterjedne az integrált oktatás – mondta lapunknak Ulicska Zoltán, a program koordinátora. Hozzátette, az intézkedés egyetlen régiót sem kezel kiemelten, de természetesen bizonyos elmaradt térségeket jobban érint a program. A hátrányos helyzetű rétegek, elsősorban a roma lakosság képzését célzó korábbi pályázatok iránt Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből volt a legnagyobb az érdeklődés.

Kuba ökröket vet be az üzemanyaghiány miatt

Nyolcezer ökröt vetnek be mezőgazdasági munkákhoz. A súlyos üzemanyaghiány miatt sok traktor kihasználatlanul vesztegel.

Egyre pesszimistább az OECD

A szervezet az euróövezeti növekedési prognózison is rontott, javarészt a Németországban tapasztalható lassulás miatt.
Világgazdaság Piactér