Csepreghy: szabálytalanságok az ESZOSZ foglalkoztatási projektjében

Közélet | Közéleti Hírek
Szabálytalanságokat tárt fel a Miniszterelnökség és az Emmi vizsgálata az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) egyik foglalkoztatási projektjénél, így például azt, hogy a szövetkezet nem használt fel önerőt, valamint az erdőgazdaságok nem, vagy a vállaltakhoz képest elenyésző mennyiségű erdőterületet biztosítottak - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára hétfőn az MTI-nek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tavaly év végén írt alá támogatási szerződést az ESZOSZ-szal a “Komplex Térségfejlesztési Környezettudatos Munkáltatói Program a hátrányos helyzetű, alulképzett munkaerő tömeges foglalkoztatása érdekében” című projekt megvalósítására. Az ESZOSZ 2840 munkavállalót vett fel, ám 2015. július 20-án a cég megszüntette több, mint 700 alkalmazott munkaviszonyát. Csepreghy Nándor augusztus 15-én közölte, hogy vizsgálják az ESZOSZ tevékenységét, az ESZOSZ-alkalmazottak pedig elmaradt bérükért tüntettek augusztus 26-án.


A helyettes államtitkár hétfőn az MTI-nek elmondta: az ügyben két vizsgálat is zajlott párhuzamosan. Egyrészt a projekthez támogatást nyújtó Emmi végzett vizsgálatot, másrészt pedig a Miniszterelnökség is elrendelt egy ellenőrzést, amelynek az volt a célja, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a projekt folytatható-e az eredeti vállalások szerint, vagy sem.


Csepreghy Nándor ismertette, hogy a vizsgálatok mostanra gyakorlatilag befejeződtek. Ezek során megállapították, hogy bár az ESZOSZ a pályázat benyújtásakor igazolta a minisztériumnak a szükséges, több mint 2 milliárd forintos önerő meglétét, a projekt eddigi finanszírozásában egyetlen forint önerőt nem teljesítettek, olyan tételeket sem az önerőből fizettek, amelyeket abból kellett volna, vagyis csak az állam által biztosított forrásból működtették a projektet. Hozzátette, hogy az Emmi eddig 733 039 960 forint előleg és 566 452 903 forint számla alapú kifizetést teljesített az ESZOSZ-nak a projekt keretében.


Kitért arra is, hogy a vélelem szerint az erdőgazdaságok, amelyek vállalták, hogy megnyitják a területüket az ESZOSZ munkavállalói számára, nem a megfelelő mennyiségű területet biztosították, ezért ez is hozzájárulhatott a projekt ellehetetlenüléséhez.


Csepreghy Nándor kiemelte: az Emmi elindított egy úgynevezett szabálytalansági eljárást, amelynek végén – a legsúlyosabb esetben – akár a teljes projektet felfüggesztik és minden eddig kifizetett támogatást visszafizettethet az állam.


Kiemelte: több minisztérium bevonásával további egyeztetések lesznek még a héten a dolgozók sorsáról, hiszen mivel munkavállalóként regisztráltak, nem jogosultak semmilyen ellátásra, állami juttatásra. A kormány célja, hogy az ESZOSZ-projekt keretében foglalkoztatottak valamilyen ellátás keretében hozzá tudjanak majd jutni a megélhetéshez szükséges pénzhez – hangsúlyozta Csepreghy Nándor.

Tizenhárom klubot fizetésképtelenség fenyeget a Bundesligában

Hét klubbal szemben május végén csődeljárás indulhat, amennyiben addig sem indul újra a labdarúgóélet Németországban.

Több mint hat és félmillió amerikai vár segítségre

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány alatt.

2,9 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak

Magyarország EDP-jelentése 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 67,4 százalékos államadóssággal számol 2020-ra.

Munkahelymegtartó bértámogatást szorgalmaz az MKIK

Az MKIK ágazati szintű munkacsoportokat állított fel a kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus és pénzügy területén.
Világgazdaság Piactér