Dávid nem alkudozik, hanem megerősít

Közélet | Politika

Gyors számítások mindkét oldalon, rapid megegyezés a kormánypártok között, az MDF megkörnyékezése a Fidesz részéről, ezen ajánlat elutasítása, újabb mozgósítási hadjáratok – egyelőre ennyi a következménye a parlamenti választások első fordulójának. Míg az MSZP és az SZDSZ hihetetlen sebességgel döntött a visszaléptetésekről, a Fidesz „lyukra futott” Dávid Ibolyával. A fórum elnöke nem kívánt alkudozni a nagyobbik ellenzéki párttal, amely a hírek szerint még a miniszterelnök-jelölti posztot is felajánlotta az ötszázalékos erőnek. Az MDF – egyelőre úgy tűnik – mozdulatlansága a jelenlegi koalíció malmára hajtja a vizet. Utóbbiak úgy számoltak: nincs reális esélye annak, hogy a Fidesz a két hét múlva esedékes második fordulóban a 110 megmaradt körzetből 75-80-at megnyerjen, és kormányalakítási lehetőséget kapjon. (A 110 egyéni mandátum mellett még 64-et osztanak majd ki az országos listáról.) Úgy értesültünk, hogy a koalíció kalkulációi szerint akár a jelenleginél öt fővel is nagyobb többséget szerezhetnek az Országgyűlésben. (Most az MSZP és az SZDSZ együtt szűk, négyfős abszolút többséggel bír, így csupán tízzel több képviselője van, mint a Fidesz–MDF–függetlenek együttesének.) A koalíció optimizmusa szerint nem lesz szükség arra a forgatókönyvre sem, hogy a Dávid Ibolya vezette MDF kívülről támogassa a kormányt.
Elemzők és kutatók szerint elvi esélye van annak, hogy a Fidesz az első fordulós második helyezését megfordítsa, és végül megnyerje a választásokat, de a legtöbben ennek kevés realitását látják. Ám hozzáteszik: a választási matematika és a szavazók „működése” nem minden esetben fedi egymást. A szocialisták egy százaléknál nagyobb előnyre tettek szert a listás szavazatokban, több első körös győzelmet szereztek, és több első helyen várják a második fordulót. Az MSZP és az SZDSZ tegnapi egyezsége szerint a szabad demokraták a harmadik helyen álló 55 jelöltjét léptette vissza a szocialisták javára, az MSZP pedig három körzetben teszi ugyanezt (Kuncze Gábor, Pető Iván és Gegesy Ferenc javára). Öt körzetben pedig közös jelöltek várják a második fordulót: Kóka János, Sándor Klára, Hankó-Faragó Miklós, Balogh László és Szécsi Gábor.
Az MDF egyetlen helyen sem léptette viszont vissza jelöltjeit a Fidesz javára, s koalíciós tárgyalásokat sem kezd a nagyobbik ellenzéki párttal – így döntött tegnap a fórum elnöksége. Dávid Ibolya több nyilatkozatában is igen éles szavakkal bírálta a Fidesz MDF ellen irányuló stratégiáját. A forgatókönyvek között szerepelt, hogy az MDF kívülről támogatja majd a győztes erőt, ám az együttműködés elutasítása nagyban csökkenti a Fidesz győzelmi esélyeit. Egyelőre nem lehet kizárni, hogy Orbán bukását ágyazza meg a pártelnök. Ma még megjósolhatatlan, hogy a Fidesz esetleges veresége milyen folyamatokat indít el a párton belül, de valószínű, a kudarcot „nem köszönik meg” a pártelnöknek. Az viszont látszik: Dávid Ibolya az MDF megerősítését tűzte ki célul. Tüske Erika

Forgatókönyv-variációk

Az MSZP és az SZDSZ megszerzi a 110 egyéni választókerület többségét, de legalább a felét, s ezzel a két párt abszolút többséget szerez; ez akkor a legvalószínűbb, ha az MDF nem lépteti vissza a harmadik helyen végzett jelöltjeit – ez a valószínűbb forgatókönyv a Vision Consulting Kft. szerint.
A másik, szintén valószínűsíthető forgatókönyv, hogy az MDF képviselői dönthetik el, milyen kormány alakul. Ez a helyzet akkor lehet, ha a Fidesz körülbelül 10-15 mandátummal többet nyer el, mint az MSZP–SZDSZ. Ekkor senkinek nincs abszolút többsége. A két nagy közül egyik sem tud az MDF nélkül kormányt alakítani.
A „nagyon valószínűtlen” változat szerint a Fidesz a fennmaradó választókerületek több mint kétharmadát megnyeri. Ekkor a egyedül kormányozhat. Valószínűtlen, hogy az MSZP a második fordulóban „tarol”. Ha mégis, akkor „egypárti” szocialista kormány alakulhatna.


Nőhetnek a kormányzati ráfordítások

A benyújtott költségvetési módosító javaslat alapján alultervezhette a kormány a 2020-as kiadásokat, azonban a gazdaságvédelemre elméletileg korlátlanul költhetnek.

Az utasforgalom 2023 elejére érheti el a járvány előtti volument

Januárban 153 úti cél volt elérhető Budapestről, ez áprilisban két-három városra szűkült és jelenleg mintegy 20 városba lehet utazni.

ÁSZ: stabilitást ad a 2021-es költségvetés

A számvevőszék szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslat megfelel az alaptörvényben meghatározott előírásoknak.

Egyre súlyosabbak a vádak az IWF magyar elnökével szemben

Autokratikus vezetői stílus, korrupció, eltitkolt doppingtesztek és kenőpénzek Aján Tamás bűnlajstromán.
Világgazdaság Piactér