Dunaferr: Hároméves bérmegállapodást írtak alá

Közélet | Társadalom
Hároméves bér- és béren kívüli juttatásokról szóló megállapodást, a társaságcsoport kollektív szerződésének 2017. december 31-ig szóló felmondási moratóriumát, valamint az életciklusa végéhez közeledő II-es számú kohó újjáépítését is tartalmazó megállapodást kötött szerdán az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje és a cég reprezentatív szakszervezetei.

Mucsi Zoltán a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: a Dunaferr Ifjúsági Szervezettel közösen, január 15-től kezdődően nyolc alkalommal tárgyaltak a cégvezetéssel.


Hangsúlyozta, hogy a felek által aláírt középtávú megállapodás három pilléren nyugszik, és a foglalkoztatás szintjének megtartását, a munkabéke fenntartását, valamint kiszámítható bérfejlesztést eredményez. Úgy vélte, a megállapodás nyugodt, kiszámítható jövőt biztosít mindenkinek, mert a munkáltatónak nem kell sztrájktól tartania, miközben a reálkereset emelkedés is garantált.


Jelezte, hogy a dolgozók „kölcsönadnak” a társaságnak azért, hogy a kohó felújítása idén megvalósulhasson, majd a visszatartott különféle juttatásokat a következő években megkapják. A bérmegállapodás szerint idén július 1-jétől 1,5 százalék, 2016-ban a kormány által előre jelzett infláció plusz 1,5 százalék, míg 2017-ben az infláció plusz két százalék lesz a béremelés. A szabadságos bért (egyhavi alapbér) júniusban kapják meg a dolgozók, de maximum bruttó 140 ezer forintot, az efölötti részt a jövő márciusi fizetés tartalmazza majd.


Mezőközy András a Dunaferr HR-igazgatója megerősítette a megállapodás tényét. Örömének adott hangot a következő évek béremelései miatt és fontosnak tartotta, hogy a II-es kohó felújításához a források egyik részét a dolgozók áldozatvállalása biztosítja. Elmondta, hogy a kohó esetében a műszaki előkészítés folyik, de a finanszírozási háttér megteremtéséig nem kezdhetik el a felújítást.

Eurostat: Kanadából és Svájcból jött a legtöbb befektetés az unióba

Lecsúszott az élről az Egyesült Államok, tavaly már Kanada valamint Svájc adta a legtöbb közvetlen külföldi tőkebefektetést az Európai Unióba.

Minden ötödik magyarra jut egy vállalkozás

A Budapest-központú versenyszférával szemben egyelőre csak a jó mezőgazdasági adottságokkal összefüggő őstermelői aktivitás és a turisztikai gazdasági tevékenységek nyújtanak alternatívát vidéken.
Világgazdaság Piactér