Egymillió eurós mosoda

Közélet
Több mint egymillió euró értékű mosoda-beruházást hajtott végre a Kaposi Mór Oktató Kórház területén a Hófehér Textilservice Kft. Az ipari mosodapiacon még mindig a kórházi szennyes tisztítása a legnagyobb üzlet, amiből annak ellenére nem tud jelentős részt kihasítani a büntetés-végrehajtás, hogy a közintézményeknek kötelező náluk mosatni

Az utóbbi öt esztendő legjelentősebb ipari mosodafejlesztése fejeződött be Kaposváron, a Kaposi Mór Oktatókórház területén. A Hófehér Textilservice Kft. – önerőből és befektetői támogatásból finanszírozott – több mint egymillió euró értékű beruházása révén a legmodernebb technológiákkal és vadonatúj energetikai megoldásokkal felszerelt „zöld mosodát” adnak át hamarosan, amellyel csaknem félszáz új munkahelyet hoznak létre – tájékoztatta lapunkat Győri László ügyvezető igazgató.


A beruházást a Kaposi Mór Oktatókórházzal kötött tíz éves megállapodás alapozta meg, ugyanis a viszonylag nyomott mosatási árak miatt a beruházások megtérülési ideje lassú, ezért is ritkák a hasonló fejlesztések. A Hófehér Textilservice Kft. ráadásul három műszakban több mint 10 tonna egészségügyi higiéniai tisztaságú mosásra is képes, így jelentős külsős mosást is tud vállalni. A befektetők reményei szerint – a Balaton déli részét is beleértve – egész Nyugat-Magyarország mosodai igényeit kiszolgálhatják – mondta Győri László.


Az egészségügyi intézmények szennyesét döntően továbbra is magáncégek mossák, annak ellenére, hogy egy 2012-től hatályos kormányrendelet szerint az állami egészségügyi intézményeknek is a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága vállalkozásaitól kellene ezt a szolgáltatást megrendelniük. Csakhogy az egészségügyi intézmények textíliái kizárólag higiénikus mosodákban tisztíthatók.


Márpedig erre információink szerint csak két BVOP-s mosoda képes, amivel csupán a kórházi mosatási igények egy kis hányadát tudják kielégíteni. A többit a Büntetés-végrehajtás továbbra is azokkal a cégekkel végezteti alvállalkozásban, akik eddig is mosták a kórházi szennyest. Így információink szerint éves szinten csak 1-2 milliárd forint bevétele származik a Büntetés-végrehajtásnak ebből a tevékenységből.
A BVOP-nál gyakorlatilag megerősítették értesüléseinket, amikor érdeklődésünkre közölték, hogy „a kórházak 2012-ben 21 ellátási igényt nyújtottak be mosatási szolgáltatásra vonatkozóan. A kijelölés értéke meghaladja a nettó 200 millió forintot, szerződéskötésre nettó 95,5 millió forint értékben került sor. A saját mosodákon túl a kórházak mosatási igényeit három partnercég bevonásával szolgálják ki, minden esetben elítéltek foglalkoztatásával.”

Harmincmilliárdos piac

A nagyjából évi 30 milliárd forintos ipari mosodai piac bevételeinek 50-60 százalékát az egészségügyi és szociális intézmények, míg 20-30 százalékát a szállodák mosatási igényeinek kiszolgálása jelenti. A fennmaradó hányadot a munkaruhák, valamint a belépőszőnyegek tisztítása teszi ki. Mivel az ipari mosás technológiaigényes szolgáltatás, a piac nagyobbik részén mindössze öt cég osztozik: a Hófehér Textilservice Kft.-n kívül a Miskolci Patyolat Zrt., a Dunántúli Mosodák Kft., a Savaria Patyolat Kft., a MEM Magyar Egészségügyi Mosodák Kft.


Tízhavi mélyponton az ipari termelés az eurózónában

Az első negyedév visszaesése után a másodiktól már fellendülés várható Európában.

Eljött a precíziós mezőgazdaság kora

A magyar agráriumnak 269 millió eurót hozhatnak az 5G-technológiák.

Bajban az amerikai vécépapír-gyártók

Jelentősen visszaesett az értékesítés volumene az előző év azonos időszakához képest.

Már látszik a fény a londoni alagút végén

A brit gazdaság a tavalyi hatalmas esése után kezd visszakapaszkodni, de februárban így is 7,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
Világgazdaság Piactér