Értékteremtő kutatások

Közélet | Társadalom

Annyira titkolta a díjbizottság az eredményt, hogy még az a bizottsági tag is, akivel a döntést követően találkoztam, úgy hallgatott, mint egy partizán – emlékszik vissza Bor Zsolt, a Bolyai-díjjal kitüntetett kutató-fizikus az Operaházban megrendezett ünnepélyes díjátadást megelőző napokra.

Annak ellenére, hogy Bor professzor tudta, bekerült a Bolyai-díj döntnökeinek látókörébe, nagyon meglepődött, amikor Mádl Ferenc köztársasági elnök személyesen hívta fel telefonon, hogy mint a díjbizottság elnöke, elsőként tájékoztassa döntésükről. A díjátadás ceremóniáját is hasonló titokzatosság és egyben ünnepélyesség jellemezte. A Bolyai-díj 2004 díjátadó gálaműsorának szervezői a neves művészek produkcióit, Mádl Ferenc köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök köszöntőbeszédét követően, a jelenlévőknek a várakozás izgalmát is megadva, a gála utolsó perceiben fedték csak fel a díjazott kilétét.

Bor Zsolt első, nemzetközileg is elismert tudományos sikereit a Göttingenben létrehozott állandó laborban szegedi munkatársaival, Rácz Béla, Szabó Gábor és Szatmári Sándor profeszszorokkal érte el. Új módszert találtak fel rendkívül rövid (piko- és femtoszekundumos) lézerimpulzusok generálására. E lézerimpulzusok jelentősége az, hogy segítségükkel még az olyan gyors folyamatok is fényképezhetővé és folyamatukban követhetővé válnak, amelyek az egymilliomod másodperc egymilliomod részénél is gyorsabban játszódnak le. Bor Zsolt találmányai közül a nemdiffraktáló nyalábokon alapuló lézertechnológiát tartja a leginkább elterjedt fejlesztésnek. Ennek használatával gyártják azokat az elektronikai részegységeket, melyek szinte az összes számítógépben, rádiótelefonban és még sok elektronikus szerkezetben megtalálhatóak.

Hitvallása szerint a jövőben a tudományos kutatás és fejlesztés, a csúcstechnológia lesz a legfőbb értékteremtő és a legfontosabb fegyver az egyes országok és régiók közötti harcban. A történelemben arra még nem volt példa, hogy egy ország az oktatási és kutatási kiadások miatt ment volna tönkre. Az ellenkezőjére viszont igen.

Bor Zsolt szereti a mozgalmas, sportos életet, szabad idejét szívesen tölti különböző vízi járművekben, hajtsa azokat akár evező, akár szél vagy motor.

Bóvli maszkokra csapott le az Europol

Csaknem 28 millió illegális vagy hamisított árut, köztük szájmaszkokat foglaltak le.

Jönnek az ukránok – ingyen kapnak felhőszoftvert a gazdák

Ukrajnában rohamléptekben folyik az agrárgazdaság digitalizációja.

A fenntarthatóság lesz a 2020-as évek kulcsa

Matolcsy György szerint a 40-es és a 70-es évekből egyaránt meríthet a közgazdasági gondolkodás. A jegybank elnöke szerint Kína lehet a nagy nyertes.

Brutális fizetés kapnak a játékosok az NB II-ben

A legjobban kereső játékosok több mint 7 millió forintot is hazavihetnek havonta. Dzsudzsáktól Radóig mutatjuk a fizetéseket.
Világgazdaság Piactér