Esterházy CET-díjat kap

Közélet | Társadalom

A Közép-európai Irodalmi és Kulturális Társaság 12 esztendeje verbuválódott írókból, közgazdászokból és történészekből. Elnevezése idézi a babitsi gondolatot Jónásról és a cethalról, s utal a közép-európai idő rövidítésére. Mint Mezei András elnök kérdésünkre elmondta: nyílt szellemiséggel alapították a társaságot, mindenkit várnak, aki vallja, hogy nem lenne tagja olyan klubnak, amelyben csupa olyan ember van, mint ő maga.

Öt évvel ezelőtt a társaság egyik összejövetelén Demján Sándor volt a vendégük, aki Jókai Anna ötletét hallva, amely szerint irodalmi díjat kellene alapítani, azonnal felajánlotta a díj finanszírozását, majd erre létre is hozta a nevét viselő alapítványt. Minden évben egy magyar és egy külföldi költő vagy író kapja az egy-egy millió forinttal járó díjat, de például a millenniumi esztendőben hat díjat adtak. Eddigi külföldi kitüntetettjeik: Mircea Dinescu román költő, Miro Gavran horvát drámaíró-költő, Dusan Dusek szlovák drámaíró, Mihail Krüger német író-költő, az idei választott pedig Kajetan Kovic szlovén költő.

A magyar alkotók közül díjat kapott már például Csoóri Sándor, Jókai Anna, holnap pedig Esterházy Péter veheti át a kitüntetést két legutóbbi regé-nyéért. Esterházy Harmonia Caelestis című regényéből eddig 70 ezer példány kelt el, az idén megjelent Javított kiadás című folytatásból 50 ezer.

Hollandiában a legjobb nyugdíjasnak lenni

Továbbra is a holland és a dán nyugdíjrendszer a legkiszámíthatóbb, és ez nyújtja a legnagyobb és biztonságot. A hatvan év felettiek száma az évszázad közepére elérheti a kétmilliárdot.

Felminősíthet a Moody’s is

A makrogazdasági alapok rendben vannak, ám a Moody’s egy lépéssel lemaradt a másik két nagy hitelminősítőtől, így van esély a jobb osztályzatra.
Világgazdaság Piactér