Felmondási ok lehet a minőségi csere

Jog | Közélet

A minőségi csere mint felmondási ok régóta szerepel joggyakorlatunkban, ennek ellenére nagy bizonytalanság övezi, mivel a törvény szövege nem definiálja pontosan a fogalmát. A minőségi csere a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkáltató az addigi munkavállaló helyett egy olyat alkalmaz, aki jobban illeszkedik az adott munkakörbe.


Általános hiedelem, hogy a minőségi csere a munkavállaló képességeivel összefüggő ok, holott az a munkáltató működésével összefüggő oknak minősül. Ez azért lényeges különbség, mert a munkavállaló képességeivel összefüggő felmondási okok körében a munkáltató komoly bizonyításra lehet köteles egy adott perben, annak azonban vizsgálatára a bíróság nem jogosult, hogy a munkáltató döntése mennyire gazdaságos.


Minőségi csere esetén mindössze azt lehet vizsgálni, hogy az adott munkakörre milyen képesítési előírások vonatkoznak, és ehhez képest milyen képesítéssel rendelkezik az elbocsátott és a helyére felvett új munkavállaló. Önmagában az, hogy a munkavállaló kifogás nélkül ellátta a munkakörét a meglévő képzettsége birtokában, még nem zárja ki a minőségi csere lehetőségét.

Ismét tesztelheti mélypontját a forint

A nemzetközi makroadatokat a hét elején háttérbe kényszeríthetik az Iránnal kapcsolatos nemzetközi egyeztetések.

Nőtt Svájc óraexportja

Nőtt Svájc óraexportja augusztusban éves összevetésben, a júliusihoz hasonló mértékben.
Világgazdaság Piactér