Fergeteges fesztivál Bécsben

Közélet | Társadalom

Ma kezdődik, és egészen június 18-ig tart a Bécsi Ünnepi Hetek, a Wiener Festwochen káprázatos sorozata, ennek keretében különleges színházi produkciók és koncertek várhatók Bécsben több mint öt héten át. Látható például három Mozart-opera, a Varázsfuvola, a Zaide és a Cosi fan tutte, mindegyiket korunk jelentős színházi alkotói állítják színpadra, továbbá neves karmesterek és zenekarok adnak elő kitűnő Mozart-műveket. A fesztivál új zenei sorozatot indít Into the City címmel, hogy még több érdeklődőhöz juttassa el a zenét bécsi parkokban, klubokban és zeneiskolákban. A II. világháború után a Bécsi Ünnepi Heteket olyan fesztiválként hozták létre, amely mindenkihez szól, az új kezdeményezés ezt a gondolatot szeretné folytatni ingyenes eseményekkel.
A színházi program keretében 22 produkció tekinthető meg a világ különböző országából. A Düsseldorfer Schauspielhaus például a neves Luc Bondy rendezésében ősbemutatót tart, ahogy a londoni Royal Court Theatre szintén. Hazánkban is sikert aratott már a norvég Jon Fosse egy-egy darabja, Bécsben most az Akademietheater tart bemutatót Luc Bondy rendezésében. Jól ismerjük Jevgenyij Griskovecet a budapesti Trafó előadásairól, az orosz szerző és remek előadó most Poe-ról című előadását mutatja be Bécsben.
Budapesten szintén a Trafóban lépett fel és aratott kirobbanó sikert a svéd Cirkus Cirkör világhírű társulata. Igaz, az együttes Romeo och Julia című, a színházat az akrobatikával és a zenével káprázatosan elegyítő produkcióját nem láthattuk Magyarországon, viszont a darab több mint egy héten át ment 2003-ban a Bécsi Ünnepi Hetek keretében – és sokan még így se jutottak be az előadásokra. Most a Cirkus Cirkör The Mermaid címmel mutat be új produkciót, ezúttal Andersen melankolikus meséje, A kis hableány szolgál a cirkuszszínház alapjául. Mindez csak néhány példa, a sokszínű program megtalálható a www.festwochen.at honlapon.
Wolfgang Wais, a fesztivál ügyvezetője lapunkat úgy tájékoztatta: azért is tart ilyen sokáig a fesztivál, hogy minél több programra eljuthassanak az érdeklődők. Az idén 33 produkció látható 15 országból, a 165 előadásra körülbelül 57 500 jegyet adnak el. Sok turista utazik éppen emiatt ilyenkor az osztrák fővárosba, s mint Wolfgang Waistól megtudtuk: a látogatók körülbelül 15 százaléka külföldi.
A fesztivál teljes büdzséje 15,8 millió euró, hat százalékkal több a tavalyinál. Állami támogatást egyáltalán nem kapnak, viszont Bécs városa a teljes költségvetés 68 százalékát adja. A saját bevételek 32 százalékra tehetők, ebből a jegybevétel körülbelül 20 százalék. A saját bevételt gazdagítják a magántámogatók, a fő szponzorok: az A1, a Casinos Austria és a Raiffeisen Wien, valamint az idén először a Generali is. A Kurier most is megjelenteti a fesztiválról színvonalas különszámát, amely 500 ezer példányban lát napvilágot. A belépőjegyek átlagára 25 euró. A legdrágább jegy 152, a legolcsóbb 5 euró, és egyre több ingyenes programot kínálnak.

Francia tulajdonba kerül a lenti tetőcserépgyár

Az összeolvadással Európa vezető kerámia tetőcserépgyártó vállalkozása jön létre.

A felerősödő járvány mélyebbre sodorhatja a globális külkereskedelmet

Idén 7-9 százalékkal eshet a globális külkereskedelem értéke – áll az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) jelentésében.

A brit bértámogatási rendszer téríti a dolgozók bérének kétharmadát

A korábban bezárásra kötelezett cégeknek a brit kormány az előzetes tervek alapján novembertől kifizeti az alkalmazotti bérek 67 százalékát.

NYT: Trumpnak bankszámlája van Kínában

A napilap szerint az amerikai elnök évekig igyekezett, hogy üzleteljen az országgal, miközben a nyilvánosság előtt Peking ádáz ellenfelének szerepében tetszelgett.
Világgazdaság Piactér