GKI-Erste: idén 2,8 százalékos bővülés várható

Közélet | Társadalom

A GKI Gazdaságkutató Rt. és az Erste Bank által készített felmérés szerint a második félévre várt gazdasági élénkülés késik, az első félévben elért 2,5 százalék után az év egészére 2,8 százalékos GDP-bővülés várható. Ez a dinamika 1996 óta a legalacsonyabb, ám az uniós átlagnál 2 százalékponttal magasabb, és nagyjából megegyezik a régiós államok adataival. A folyó fizetési mérleg idei hiányát a GDP 6 százalékára teszik a szakértők, hozzátéve, hogy annak finanszírozása nem jelent problémát. A prognózis szerint 2003-ban az éves átlagos infláció 4,6, a december végi 12 hónapra visszatekintő pénzromlás pedig 5,2 százalék lesz. A GKI prognózisáhaz hasonlóan az Ecostat is 2,8 százalékos GDP-bővülést vár ebben az évben, jövőre pedig 3,5 százalékos növekedést valószínűsít. Az Ecostat Top-100 konjunktúraindexe októberben 51 százalék volt, a június óta tartó növekedés főként annak köszönhető, hogy az export élénkülése miatt a cégek optimisták a jövőt illetően. Javult a kkv-szektor bizalmi indexe is: az októberi 45,3 százalék 3 százalékponttal haladja meg az augusztusi értéket. A kkv-k szerint a javuló és jövőre Európát is elérő világgazdasági konjunktúra miatt élénkülni fog magyar nemzetgazdaság. (NG 4. old.)

Csökken a vállalatok adóbürokráciája

Régóta vártak már a magyar vállalkozások a becslésalapú előzetes adózás megszüntetésére, ugyanis bonyolult számításoktól szabadulnak meg ezzel.

Kilencmillióan sem leszünk 2035-re

Az egészségügyi és az oktatási kiadások minimális emelkedését és a nyugdíjkiadások erősebb növekedését várja a kormány a jövő évi költségvetés 2070-ig történő kitekintésében.
Világgazdaság Piactér