Gyógyszerek készülnek a hazai vérplazmából

Közélet | Társadalom
A hétköznapi szóhasználatban a vérrel való gyógyításra a „vérátömlesztés” kifejezés terjedt el. A modern orvoslás során azonban ma már csak rendkívül ritka esetben alkalmazzák a friss teljes vér beadását. A korszerű vérellátásban az adományozott teljes vért alkotórészeire bontják, a beteg csak a szükséges részt kapja meg.

Az Országos Vérellátó Szolgálatnál évente négy-ötszázezer véradásra kerül sor. A levett vér különlegesen fontos alkotórésze a plazma, amely a vér folyékony alkotórésze, s ebből számos fontos életmentő gyógyszer állítható elő. Gyógyítási célra közvetlenül is használják, de döntően a gyógyszerkészítés alapanyagául szolgál.
A hazai alvadásifaktor-igény kielégítésére azonban a teljes véradásból rendelkezésre álló plazma kétszeresére lenne szükség. Ezért indítottuk el – mint arról korábban is hírt adtunk – a plazmaferezissel való plazmagyűjtést. Az első plazmaferezis-állomás Budapesten a VII. kerületben, az Alsóerdősor 7. szám alatt kezdte meg működését. Ma már naponta 40-50 donor jelentkezik plazmaadásra. Tekintettel arra, hogy a ferezissel adott plazma nem csökkenti a teljes véradás iránti igényt, ezért a rendszeres plazmadonoroknál azt kérjük, hogy évente két alkalommal teljes véradáson is vegyenek részt.
A vérplazma előállítása a gépi plazmaferezis technikával történik, ez azt jelenti, hogy a donortól levett vér közvetlenül a véradó ágya mellett működtetett speciális gépen centrifugálással, majd szűréssel sejtes elemekre és plazmára különül el. Egy alkalommal általában 600 ml adható, ezt a plazmamennyiséget az egészséges felnőtt szervezete 3-4 nap alatt pótolja. (A nemzetközi gyakorlatban a donorok általában évente 20-25 alkalommal adnak plazmát.)
A plazmát adó donor lehet minden 18 és 65 év közötti egészséges személy, aki önkéntesen vállalja, hogy a beteg embereken való segítés céljából alkalmanként 600 ml plazmát ad. A donornál ugyanazon vizsgálatokat végzik el, mint a teljes vért adományozóknál. A nemzetközi tapasztalatok szerint a ferezises donorok döntő többsége egyetemista vagy főiskolai hallgató.
A rendszeres plazmadonor számára a meghatározott időnkénti (2-3 hét) és az alkalmankénti egy-másfél órás igénybevétel ellenértékeként alkalmanként 1500 forint költségtérítést fizetünk. Természetesen ez nem a plazma ellenértéke, azt a donor – ugyanúgy, mint a teljes véradásnál – térítésmentes adományként adja.
Plazmadonornak a már említett címen a Péterfi Sándor utcai Kórház Alsóerdősor utcai telephelyén hétfőn 8–18, kedd, csütörtök, péntek 8–15, szerdán 12–18 óráig lehet jelentkezni. Annak érdekében, hogy a donornak ne kelljen várakoznia, célszerű a 413-79-52 telefonszámon időpontot egyeztetni. Ebben az esetben a megállapodott időben azonnal megkezdődhet a donor vizsgálata és a plazmaferezis. A www.plazmaferezis.hu internetes oldalunkon részletes információk találhatók a témával kapcsolatban.
A rendkívül korszerű berendezéssel végzett plazmavétel nemzetközi tapasztalatok szerint minimális kockázattal jár. Az első alkalommal a donornál a szokatlan látványtól szorongás miatt esetleg enyhe rosszullét léphet föl. Aki eddig kipróbálta, a második alkalommal már minden kellemetlenségtől mentesen jelentkezett az újabb ferezisre.
A ferezis előtt célszerű 3-4 dl folyadékot fogyasztani, erre a ferezisállomás várójában különböző folyadékok állnak rendel-kezésre.
Női donoraink figyelmét felhívjuk arra, hogy terhesség és szoptatás alatt, valamint a szülés után 9 hónapig nem ajánlott a ferezis, illetve véradás, a terhesség megszakadása esetén ez anynyi ideig érvényes, ahány hónapig a terhessége tartott.
A ferezistechnika kapcsán rendkívül ritkán előfordulhat, hogy a karon, a szúrás helyén véraláfutás, a vénafal gyulladása alakul ki. Az alvadásgátló miatt ritkán átmeneti borzongás, zsibbadásérzés, reszketés esetleg hidegrázás léphet fel.

(A szerző a Plazmaferezis Állomás Egészségügyi Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója)

A szegényebb rétegek környezetkímélőbben élnek

A gazdagok jóval nagyobb mértékben károsítják a klímát, mint a szegények, állítja egy tanulmány.

Már a buli előtt bezárnak a szórakozóhelyek

Bevételeik legalább ötven százalékát bukhatják idén a DJ-k.

Hosszú életű termékeket szükséges tervezni

Vonzóvá kell tenni a hazai újrahasznosító ágazatokat a befektetők számára.

Az amerikai kormány több milliárd dolláros segítséget ad a farmereknek

Az újraválasztására készülő elnök az idén már ötödször járt kampányúton a középnyugati Wisconsinban.
Világgazdaság Piactér