Járművek Görögországnak

Közélet | Társadalom

Mintegy 200 darab BMP-1-es páncélozott szállítójárművet ajánlott fel megvételre a magyar honvédség Görögországnak. A Honvédelmi Minisztérium (HM) tájékoztatása szerint a közeljövőben egy szakértői bizottság érkezik Magyarországra azzal a céllal, hogy felmérje az eladásra kínált harcjárművek állapotát. Az ügylet lehetőségét Iváncsik Imre, a HM politikai államtitkára Vasziliosz Mihaloliakosz görög védelmi miniszter-helyettes szeptember végi magyarországi látogatásakor vetette fel, a görög haderőben ugyanis szintén alkalmaznak BMP-1-es páncélozott szállítójárműveket, amelyekhez a magyar eszközök egyes darabjait valószínűleg alkatrészként használnák fel. A rendszerből már kivont, de még hadra fogható járművek értékesítése egyelőre kizárólag az ÁPV Rt. joga, ám jövőre várhatóan már a honvédelmi tárca is élhet ezzel a lehetőséggel.

A tervek szerint a két NATO-tagállam közötti jó kapcsolat szorosabbra fűzése érdekében a közeljövőben egy titokvédelmi és egy térképészeti egyezményt is aláírnak. Emellett az oktatás és képzés területén történő együttműködés keretében hallgatók látogathatnak el a másik ország tanintézményeibe. (VG)

Klopp: nem a kormány segítségére kell várni

A Liverpool edzője szerint, a gazdag PL-kluboknak segíteni kell a nehéz anyagi helyzetben lévőknek, ugyanis nézők nélkül óriásit estek a bevételek.

Bóvli maszkokra csapott le az Europol

Csaknem 28 millió illegális vagy hamisított árut, köztük szájmaszkokat foglaltak le.

Jönnek az ukránok – ingyen kapnak felhőszoftvert a gazdák

Ukrajnában rohamléptekben folyik az agrárgazdaság digitalizációja.

A fenntarthatóság lesz a 2020-as évek kulcsa

Matolcsy György szerint a 40-es és a 70-es évekből egyaránt meríthet a közgazdasági gondolkodás. A jegybank elnöke szerint Kína lehet a nagy nyertes.
Világgazdaság Piactér