Jobb helyzetbe kerülhet a szakképzés

Jog | Közélet

A szakmunkásképzés helyzetén javít, hogy elkezdődött az országosan 16 térségi integrált szakképző központ (tiszk) előkészítése, amely kiváltja majd a jelenleg közel ezer szakképző intézetet. A mostani csaknem 1000 szakképző intézmény helyett 50-60 térségi létesítmény szolgálja majd a magyarországi szakképzést. A tiszklétesítmények általában 6-8 korábbi intézmény összevonásával valósulnak meg, és a csúcstechnológiát felvonultató berendezéseket közösen, összehangoltan használják majd. Az első 16 központot 17,2 milliárd forintért alakítják ki. A tiszknél sor kerülhet az iskolai rendszerű szakképzésen kívül a felnőttképzésre, a részszakképesítések megszerzésére, a hátrányos helyzetűek szakképzésben való részvételére, a tanulók és a felnőttek szakképzésbe történő ki- és visszalépésének elősegítésére. (VG)

Nőhetnek a kormányzati ráfordítások

A benyújtott költségvetési módosító javaslat alapján alultervezhette a kormány a 2020-as kiadásokat, azonban a gazdaságvédelemre elméletileg korlátlanul költhetnek.

Az utasforgalom 2023 elejére érheti el a járvány előtti volument

Januárban 153 úti cél volt elérhető Budapestről, ez áprilisban két-három városra szűkült és jelenleg mintegy 20 városba lehet utazni.

ÁSZ: stabilitást ad a 2021-es költségvetés

A számvevőszék szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslat megfelel az alaptörvényben meghatározott előírásoknak.

Egyre súlyosabbak a vádak az IWF magyar elnökével szemben

Autokratikus vezetői stílus, korrupció, eltitkolt doppingtesztek és kenőpénzek Aján Tamás bűnlajstromán.
Világgazdaság Piactér