Hiába jelentette fel Goodfriend-et a CÖF

Jog | Közélet
A Központi Nyomozó Főügyészség bűncselekmény hiányában elutasította a vesztegetés feljelentésének elmulasztása bűntette miatt a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány által tett feljelentést.

A Büntető Törvénykönyv szerint a vesztegetés feljelentésének elmulasztása bűncselekményét az a hivatalos személy követi el, aki e minőségében hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy még le nem leplezett vesztegetést vagy vesztegetés elfogadását követték el, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést.


A feljelentés elutasításának indoka egyrészt az volt, hogy nem állja meg a helyét a feljelentő azon érvelése, hogy a külföldi hivatalos személy a feljelentési kötelezettség szempontjából azonos megítélés alá esik a magyar hivatalos személlyel.


Másrészt tartalmilag sincs feljelentési kötelezettség, mivel a rendelkezésre álló adatok alapján nem azonosítható be konkrét bűncselekmény. A feljelentési kötelezettség elmulasztását ugyanakkor csak még le nem leplezett, konkrét korrupciós bűncselekménnyel kapcsolatban lehet elkövetni – derül ki a Központi Nyomozó Főügyészség közleményéből.


Két héttel ezelőtt a CÖF ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a kitiltási ügyben, hogy kiderüljön, történt-e mulasztás az amerikai nagykövetségen azzal kapcsolatban, hogy magyarországi korrupciós bűncselekményekről szereztek tudomást, de erről nem értesítették a magyar hatóságokat.


Ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője akkor arról beszélt, hogy a magyar törvények szerint nemcsak a korrupció büntetendő, hanem az is, ha valaki elmulasztja bejelenteni a tudomására jutott korrupciós cselekményt. Az amerikaiak ezt nem tették meg a kitiltási ügyben – hangsúlyozta a szóvivő.


Erre reagálva André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti ügyvivője Twitter-üzenetében azt írta, hogy a Bécsi Egyezmény “mindig hasznos olvasmány diplomáciatörténeti szempontból”, valamint a nemzetközi kapcsolatok alapjainak ismeretéhez is.

Black Friday helyett itt a Black November

A Gazdasági Versenyhivatal pedig nemcsak a webáruházak, de az ár-összehasonlító oldalak kapcsán is szigorú elvárásokat fogalmazott meg.

Negyvenmillióért viaskodnak a legjobb orosz sakkozók

Az orosz sakkozók idei szuperbajnoki döntőjében együttesen 10 millió rubelért, vagyis mintegy 40 millió forintért versengenek a résztvevők.

Ismét a Főtaxi nyert a repülőtér tenderén

A Főtaxi 2020 decemberétől újabb öt évre lesz a repülőtér-üzemeltető vállalat hivatalos taxis partnere.

Milliárdos támogatást kap a divat- és kreatív ipar

A program keretében a tervek szerint több mint kétszáz vállalkozás nyerhet el támogatást.
Világgazdaság Piactér