Jogköröket venne vissza az EU-tól David Cameron

Közélet | Politika

Nem erőlteti népszavazás kiírását a lisszaboni szerződésről a leendő brit konzervatív kormány – jelentette be kulcsfontosságú beszédében David Cameron ellenzéki vezér. A legkésőbb június 3-ig kiírandó következő parlamenti választás nagy esélyeseként számon tartott toryk vezetője azonban igyekezett pártja leginkább euroszkeptikus szárnyát is megnyugtatni, amikor leszögezte: az új kormány ragaszkodik majd bizonyos hatáskörök visszavételéhez Brüsszeltől. E szerint szociális és foglalkoztatási ügyekben újra nemzeti hatáskörbe kell vonni a jogalkotást, és meg kell gátolni a közösségi bíróságok jogköreinek további kiterjesztését a büntetőügyekben. A sokak által leendő kormányfőnek tippelt Cameron megígérte, minden esetleges további közösségi alapszerződésről népszavazást tartanak, s referendum nélkül nem vezetik be az eurót sem. Pierre Lellouche francia EU-ügyi miniszter máris reagált: „Nagyon szomorú látni, hogy Nagy-Britannia elválik a többiektől” – fogalmazott. AFP, EUobserver

Nem olcsó mulatság az Oktoberfest

Éppen Münchenbe készül, de nem tudja, mennyi pénzt vigyen magával? Eláruljuk, mennyibe kerül egy korsó sör, vagy egy pár bajor kolbász, és azt is, hogy mire számítson.

Kuba ökröket vet be az üzemanyaghiány miatt

Nyolcezer ökröt vetnek be mezőgazdasági munkákhoz. A súlyos üzemanyaghiány miatt sok traktor kihasználatlanul vesztegel.
Világgazdaság Piactér