Képzés leszerelőknek

Közélet | Társadalom

Az önkéntes haderőre történő áttérés során a leszerelő honvédségi alkalmazottak körében jelentkező válsághelyzet enyhítése céljából írt ki pályázatot felnőttképzési programok megszervezésére a Nemzeti Felnőttképzési Intézet (NFI) Az önkéntes haderőre történő áttérés és az újabb haderőreform keretében a honvédség több alakulatot szervezett át, illetve vont össze, s a szerződéses és hivatásos állomány egy része nem vállalta az áttelepítéssel járó költözködést. Ugyanakkor problémás, hogy a honvédségtől leszerelők többségének szaktudása a civil munkaerőpiacon nagyon nehezen értékesíthető, éppen ezért a Honvédelmi Minisztérium néhány hónappal ezelőtt megállapodást írt alá a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériummal arról, hogy speciális felnőttképzési programokat indítanak az érintettek elhelyezkedési gondjainak kezelése céljából.

A megállapodásban foglaltak megvalósítása érdekében tette közzé pályázati kiírását szeptember utolsó napján az NFI, amelyre október 29-ig lehet jelentkezni. A pályázat célja azon cégek kiválasztása, amelyek ténylegesen megszervezhetik a képzési programokat. A teljes program támogatására a munkaerő-piaci alap terhére 72,4 millió forintot különítettek el. A jelentkezők a képzés költségének száz százalékára támogatást kérhetnek, amelynek 75 százalékát – a technikai lebonyolításért felelős – NFI, maradék 25 százalékát pedig a honvédelmi tárca téríti meg. A pályázóknak – egyebek mellett – számítógép-kezelői, logisztikai, könnyűgép-kezelői, ügyintézői és nyelvtanfolyamok megszervezésére kell ajánlatot tenniük, amelyeken a leszerelő katonák díjtalanul vehetnek részt. A kiírás értelmében Budapesten, Győrött, Kecskeméten, Szentesen, Székesfehérváron, Szolnokon, Tatán és Veszprémben kell tanfolyamokat szervezni, amelyeket a támogatási szerződések megkötését követően lehet elindítani, és 2005. november 30-ig kell befejezni. Az NFI lilletékesei szerint az oktatásszervező cégek körében óriási az érdeklődés a pályázat iránt. A tender sikere persze attól függ, hogy a leszerelő honvédségi alkalmazottak közül mennyien vesznek majd részt a képzéseken, mindenesetre az érintett tárcáknál további képzési programok megszervezésére is pályázatokat készítenek elő.

Minőségi problémákat talált a Nébih a sajtkrémeknél

A 31 termékből 20 esetben indult hatósági eljárás.

KSH: tovább nőtt a foglalkoztatottság

A foglalkoztatottak száma 17 ezerrel nőtt, ezzel a munkanélküliek átlagos száma 160 ezerre csökkent.

Lassulást jelez az építőipar alakulása

Jelentősen veszített lendületéből a fejlesztések bővülése a múlt év utolsó három hónapjára, így kérdéses, hogy két számjegyű lesz-e a szektor növekedése.

Egyre sürgetőbb az egységes Google-adó

A nemzetállamonként eltérő szabályozás versenyhátrányba hozhatja az uniós cégeket.
Világgazdaság Piactér