Kétszáz nemzetközi sztár várható

Közélet | Társadalom

Kétszáz nemzetközi sztár és ötszáz hazai zenekar várja a látogatókat az idei Szigeten, amelyre minden korábbinál nagyobb összeget, több mint 2,2 milliárd forintot költenek a szervezők. Augusztus 9-e és 16-a között napi 200 program várja az érdeklődőket, több mint 60 helyszínen.
A nagyszínpadon olyan sztárzenekarok gondoskodnak a szórakoztatásról, mint például a Placebo, a Franz Ferdinand, a Radiohead vagy a Rasmus. A Pannon világzenei nagyszínpad is számos, a legjobbak közé tartozó nevet vonultat fel: érkezik a perui Susana Baca, a kanadai La Bottine Souriante, a mali korakirály (a kora 21 húros, nyugat-afrikai hárfalant), Toumani Diabaté és a mexikói Lila Downs.
Nem kell csalódniuk a HammerWorld színpadhoz igyekvőknek sem: számukra például a New York-i hardcore-színtér egyik fő létrehozója, a Sick Of It All, valamint a Fear Factory és a Morbid Angel teheti felejthetetlenné a rendezvényt, de ismét kitűnőnek ígérkezik a dzsesszprogram is. A zenekarok mellett DJ-k, remek színtársulatok, akrobaták, humoristák, táncosok, bábosok is fellépnek a Szigeten.
A Sziget Kft. vezetői jelezték: a rendezvény büdzséje várhatóan meghaladja a 2,2 milliárd forintot. A tavalyi fesztivált 1,85 milliárdból rendezték meg. Nem titkolják azt sem, hogy a költségvetés valamivel több mint 60 százalékát a jegybevételekből kell kigazdálkodniuk, az esemény pedig csak abban az esetben lehet nullszaldós, ha egy hét alatt sikerül legalább annyi látogatót (385 ezer főt) fogadniuk, mint tavaly.
A Sziget 2005-ben 65 millió forintos nyereséget produkált. A kereskedelmi támogatók közel 30 százalékban járulnak hozzá a kiadásokhoz. A rendezvény idei két „bemutató” szponzora – az elmúlt évekhez hasonlóan – a Pannon és a Dreher lesz. A két fő támogató a támogatói bevételek 45 százalékát adja.
A szervezők a nagy érdeklődés miatt úgy döntöttek, hogy a 25 ezer hagyományos – ottalvós-sátrazós – hetijegy mellé további 15 ezer olcsóbb – hazamenős-nem sátrazós – hetijegyet is kiadnak azoknak, akik nem a Szigeten oldják meg a szállásukat. Az előbbit elővételben június 15-ig 20 ezer forintért, utána 25 ezerért lehet megvásárolni. A hagyományos hetijegy elővételben 24 ezer, később 30 ezer forintba kerül.

Megkezdődtek a tárgyalások a Forma-1-es fizetések visszavágásáról

Egy javaslat szerint 30 millió dollárban maximálnák a Forma-1-es versenyzők éves fizetését.

Börtönbüntetésre ítélték a volt FIFA-főtitkárt

Jerome Valcke 2007 és 2015 között volt a FIFA főtitkára, több világbajnokság televíziós jogdíjaival élt vissza.

Az elmúlt 100 év legnagyobb budapesti vasúti fejlesztése kezdődik

A munkálatok az összesen kiviteli tervezéssel együtt várhatóan 5 évet vesznek majd igénybe.

Magyarországon termelik a hetedik legtöbb sütőtököt

Az unióban megközelítőleg 25 ezer hektáron, ezen belül Magyarországon több mint másfél ezer hektárnyi földön termelték a népszerű tökfajtát
Világgazdaság Piactér