Korlátozták a gépjárművezetők munkavégzését

Jog | Közélet

A gépjárművezetők munkavégzését és annak ellenőrzését érinti a 3820/85/EGK-rendelet 2005. március 23-án hatályba lépett módosítása. Többek között bevezették a munkaidő mellett a rendelkezésre állási idő fogalmát. Idetartozik különösen a kompon-vasúton szállított jármű kísérete, a határátlépéshez és a közlekedési korlátozásokhoz kötődő várakozási idő, illetve a többvezetős járatokon a vezető mellett eltöltött idő. Erre az időre a személyi alapbér 40 százaléka jár, és a munkáltatóknak immár a rendelkezésre állási időről is nyilvántartást kell vezetniük. A munkaidőkeret maximális hossza négy hónap (amelyet a kollektív szerződés hat hónapban állapíthat meg), amelyen belül a heti munkaidő átlagban a 48 órát nem haladhatja meg, esetenként pedig 60 óráig terjedhet. Amennyiben a munkavállalónak több munkáltatónál van munkaviszonya, ezeket egybe kell számítani. (VG)

Nőhetnek a kormányzati ráfordítások

A benyújtott költségvetési módosító javaslat alapján alultervezhette a kormány a 2020-as kiadásokat, azonban a gazdaságvédelemre elméletileg korlátlanul költhetnek.

Az utasforgalom 2023 elejére érheti el a járvány előtti volument

Januárban 153 úti cél volt elérhető Budapestről, ez áprilisban két-három városra szűkült és jelenleg mintegy 20 városba lehet utazni.

ÁSZ: stabilitást ad a 2021-es költségvetés

A számvevőszék szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslat megfelel az alaptörvényben meghatározott előírásoknak.

Egyre súlyosabbak a vádak az IWF magyar elnökével szemben

Autokratikus vezetői stílus, korrupció, eltitkolt doppingtesztek és kenőpénzek Aján Tamás bűnlajstromán.
Világgazdaság Piactér