Cameron vész nélkül fékez – kinek is szól a szociális juttatások kurtítása?

Közélet | Közéleti Hírek
Nem rázta meg a Mediaworks által megkérdezett „londoni magyarokat” a brit szociális juttatások tervezett kurtítása. Láttak már a segélyturizmusra építő honfitársakat, de ezt nem tartják jellemzőnek. Ez beleillik abba a képbe, miszerint a cameroni „vészfék-program” inkább blöff, semmint a gazdaságot érdemben befolyásoló tervezet.

Nagy-Britannia – London egy nagy olvasztótégely, itt szinte mindenki migráns, és nem érzem, hogy a fővárosnak elege lenne belőlük, ez a hely ettől jó! – mondja a Mediaworks regionális szerkesztőségének kérdésére a négy éve Londonban dolgozó Rita, egy multinacionális vállalat kelet-európai igazgatója. – Az angolok együtt élnek a sokszínűséggel, és nem tegnap óta. Nem az számít, magyar vagy-e vagy színesbőrű. Ember vagy, jogaid vannak. Jogod van ahhoz, ha nem tetszik valami, annak bevándorlóként is hangot adj. Amíg mi otthon megszólalni sem merünk, itt mindennaposak a tüntetések.


Rita, aki gazdasági bevándorlónak tartja magát, megérti, ha a britek szigorítani akarnak. – Ne abból induljunk ki, hogy mindenki benefitet (a sokféle ellátás összefoglaló neve) szeretne igénybe venni! Lehet és kell időtartamot is meghatározni. De ha egy adott összeghatár felett fizettem adót, akkor ne essek egy kategóriába a mosogató konyhalánnyal. Abba a politikai szófacsarásba nem szeretnék belemenni, hogy nem paraziták vagyunk, hanem EU-tagként a munkaerő szabad mozgásával élünk, ugyanakkor mi magyarok már nem kívánjuk befogadni a gazdasági bevándorlókat.


Rita úgy látja, az Egyesült Királyság a „szociális ellátások országa”. Aki időben érkezett, volt munkahelye és lakhatása, az alacsony jövedelemmel is ügyesen ki tudja használni a lehetőségeket. Az angolok is, mellesleg, akik inkább nem mennek el dolgozni; szülnek, igényelnek szociális bérlakást: mindebből meg lehet élni.


– Láttam nemrég egy műsort, egy angol munkaadó elmondta, szívesebben alkalmaz kelet-európaiakat, mert akarnak dolgozni és tisztességesebben elvégzik a munkát – meséli Rita, aki szavazott már helyhatósági választáson, de a róla is szóló EU-referendumon nem vehet részt, amit megért. Nem úgy az a londoni ügyvédnő, aki értetlenkedik: ha ott él, ott fizet adót, megilletné ez a jog. Nagy-Britanniában a legfontosabb értékek azért a helyükön vannak.


Brüsszel a héten előállt azzal a javaslattal, amely London kérésére változtatna a szigetország uniós státuszán. A tagállami jóváhagyásokat igénylő kompromisszumos megoldás a kint dolgozó magyarokat is érinti, hiszen a szociális ellátórendszer szigorításáról, a visszaélések csökkentéséről is szól. David Cameron Budapesten is hangoztatott álláspontja szerint a „segélyturizmus” aránytalanul nagy terhet ró a költségvetésre, és sok az ügyeskedő. A britek elképzelése szerint csak négy év után járna az ellátások teljes köre. A brit kormányfő a BBC-nek adott interjúban a tervet már azzal indokolta, hogy a többi EU-tagállam munkavállalóinak 60 százaléka állásajánlat nélkül érkezik, az elhelyezkedők 40 százaléka is komoly szociális támogatásban részesül, akár 7-10 ezer fonttal (2,5-4 millió forint) toldva meg éves jövedelmét.


Egyes vélekedések szerint Cameron csak az euroszkeptikus szavazóknak udvarol. A választást a kormányfő azzal nyerte meg, hogy 2017 végéig referendumot tartanak az uniós tagságról, aminek felfüggesztése nem célja Cameronnak. A nemzetgazdaság a helyiek szerint sem működne bevándorlók nélkül.


Orbán: diszkriminálni tilos


Budapest/Varsó Az EU megreformálását célul tűző brit javaslatokkal kapcsolatban Orbán Viktor kormányfő pénteki rádióinterjújában közölte: az európai szabadság egyik legfontosabb eleme a szabad munkavállalás a kontinensen. „Senki, így Nagy-Britannia se korlátozhassa az ott munkát vállaló emberek számát. Hozzátette: természetesen lehet különbséget tenni az angolok és az EU-s külföldiek között. De olyan különbséget nem szabad tenni, amely diszkriminálja az Angliába kívülről érkezőket.


Beata Szydlo lengyel miniszterelnök tegnap David Cameronnal együtt tartott sajtóértekezletén pedig pontosításokra és további kompromisszumkeresésre kérte a brit kormányfőt. A kint dolgozó és adózó mintegy egymillió lengyelnek ugyanolyan munkafeltételekkel és életkörülményekkel kellene rendelkezniük, mint a briteknek – jelentette ki.


Tudta-e?


Brit statisztikák szerint a 2013-14-es évben beadott több mint 5 millió segélyigénylésnek csupán 2,4 százalékát adták be az EU-ból érkezett munkások. 2014-ben 395 ezer nem brit kapott munkaképes korúaknak járó ellátást. Összesen 113 ezer EU-migráns kapott munkanélküli juttatást.


2015 végén 31,3 millióan dolgoztak Angliában, ebből 3,2 millióan voltak nem angol nemzetiségűek. Az EU-tagállamokból érkezettek több mint 2 millióan, az EU-n kívüliek 1,2 millióan voltak. A kint dolgozó magyarok számáról eltérőek az adatok: 55 ezer magyar többet fizet be a helyi adórendszerbe, mint amennyi szociális juttatásban részesülnek – ezt Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozta. Más források 300-400 ezerre teszik a kint dolgozó magyarok számát.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

14:50
Gazdaság

Az e-járművek hozhatják el a közlekedés zöld forradalmát

Az elektromos és az autonóm járművek hatékony eszközei lehetnének a közlekedés alternatív megújulásának – hangzott el a Klímabarát Települések Szövetsége szemléletformáló előadásán.
22:00
Gazdaság

Nagy üzlet lesz a mesterséges intelligencia a régióban is

Gyors növekedés várható régiónkban a mesterséges intelligenciára épülő megoldások piacán, a közeljövőben pedig itthon is elkezdődhet a terület egyik úttörője, a Watson üzleti célú felhasználása.
Világgazdaság Piactér