Hat éve nem vásároltak fel annyi céget, mint most

Közélet | Közéleti Hírek
Hat év viszonylatában soha annyi céget nem vásároltak még fel, vagy olvadt össze Magyarországon, mint az elmúlt évben.

Tavaly az elmúlt hat év legjobb eredményét érte el a Magyarország az összeolvadások és felvásárlások (M&A) piacán – ismertette a 11, közép- és dél-európai országra kiterjedő vizsgálat eredményét Dezse Margaret, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatások vezető partnere egy keddi sajtótájékoztatón. (Az elemzés nem tartja számon a zöld vagy barna mezős beruházásokat, csak a cégek egymás közötti ügyleteit). A 2012-es mélypontot követően a magyar tranzakciós piac tehát folytatta a 2013-ban megkezdett növekedési tendenciát mind a tranzakciók számát, mind pedig azok becsült összértéke tekintetében.


Az elmúlt évben Magyarországon 130 ügylet jött létre, 28 tranzakcióval több, mint egy évvel korábban. A tranzakciók száma alapján Törökország állt az élen, amit Lengyelország és Csehország vezetett, és Magyarország a negyedik helyre került, ezzel egy helyezéssel előrébb kerül 2014-hez képest.


A magyarországi M&A piac becsült értéke 2015-ben meghaladta az 1,5 milliárd dollárt, ami némi növekedés 2014-hez képest, amikor ez 1,49 milliárd dollár volt, 2013-hoz képest viszont a tavalyi érték egy húszszázalékos növekedés eredménye. A vizsgált régióban az elmúlt évben 1,281 tranzakciót hoztak nyilvánosságra, amelyek becsült értéke megközelítette a 43,1 milliárd dollárt. 


A magyarországi tranzakciós piacot továbbra is a belföldi ügyfelek uralták – tette hozzá Dezse Margaret.  Tavaly a tranzakciók61 százalékában a célvállalat és a vevő is magyar társaság volt, hasonlóan az egy évvel korábbi értékhez. A külföldi vevők közül az amerikai és németországi befektetők  hat-hat üzlettel a legtöbb tranzakciót zárták, amit Nagy-Britannia és Csehország befektetői követtek öt-öt ügylettel. Dezse Margaret azt is elmondta, hogy összeses nyolc Magyarországról külföldre irányuló felvásárlást hoztak nyilvánosságra az elmúlt évben, ezek közül kettő Lengyelországban, de Romániában, Szerbiában, Boszniában és Hercegovinában, Norvégiában, de még Pakisztánban illetve az Egyesült Államokban is történtek „magyar” tranzakciók.


A befektetők számára a legvonzóbb az IT és a technológiai szektor, ezek az összes ügylet 28 százalékát tették ki Magyarországon, ezt követte az energetika-bányászat, illetve a gyártás.


Az IT és a technológiai szektorban a tranzakciók átlagos értéke tavaly elérte a 9,4 millió dollárt – mondta Bányai András, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatások  menedzsere.  (Ebben szerepel például a Portfolion és az OTP által megvásárolt szallas.hu akvizíció is). A legnépszerűbb befektetéseknek továbbra is a felhő alapú számítástechnikai-, adatvédelmi –és a pénzügyi IT szoftverek, valamit a biotechnológia cégek számítanak. Az ügyletek száma alapján az IT szektorban még hangsúlyosabbá váltak a belföldi tranzakciók, amelyek összességében 72 százalékot tettek ki.


A dobogós helyezettek között az energetikai és bányászati szektorban 17 tranzakciót zártak le tavaly, míg a feldolgozóiparban 12-őt. Az elmúlt három év tehát azt jelzi, hogy felfelé megy Magyarországon az M&A piac, és e trend folytatására számítanak – mondta Dezse Margaret.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

14:50
Gazdaság

Az e-járművek hozhatják el a közlekedés zöld forradalmát

Az elektromos és az autonóm járművek hatékony eszközei lehetnének a közlekedés alternatív megújulásának – hangzott el a Klímabarát Települések Szövetsége szemléletformáló előadásán.
22:00
Gazdaság

Nagy üzlet lesz a mesterséges intelligencia a régióban is

Gyors növekedés várható régiónkban a mesterséges intelligenciára épülő megoldások piacán, a közeljövőben pedig itthon is elkezdődhet a terület egyik úttörője, a Watson üzleti célú felhasználása.
Világgazdaság Piactér