Magyarországnak is fontos a megállapodás

Környezetvédelem | Közélet

Magyarországnak az az érdeke, hogy legalább a fő kérdésekről megállapodás szülessen Koppenhágában, és így a gazdasági szereplők is hosszú távra tudjanak tervezni – összegezte kérdésünkre Faragó Tibor, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezet- és klímapolitikai szakállamtitkára. Egy a kiotói jegyzőkönyvhöz hasonló átfogó dokumentum megalkotásának ugyanakkor kevés esélyt ad a nemzetközi klímavédelmi tárgyalásokon közel két évtizede részt vevő szakember.
Hazánk önállóan részese az 1992-es ENSZ-keretegyezménynek, illetve az annak égisze alatt öt évvel később született kiotói jegyzőkönyvnek. A koppenhágai konferencián a tagállamok mindegyike részt vesz, felszólalhat a vitákban, ugyanakkor a tárgyalások érdemi szakaszában az unió soros svéd elnöksége képviseli a huszonheteket. (A majdani megállapodást a tagállamok külön-külön, illetve az EU együttesen is aláírja.) Az elmúlt és a decemberig hátralévő időben a közös uniós álláspont kialakításában való részvétel volt és lesz a magyar kormányzat fő feladata – fejtette ki a szakállamtitkár. Ennek még függőben lévő részleteiről a jövő héten tanácskoznak a pénzügy-, illetve a környezetvédelmi miniszterek, majd a rá következő héten remélhetőleg az állam- és kormányfők is rábólintanak a közös álláspontra.
A Magyarországon megvalósítandó intézkedéseket egyébként főbb vonalakban meghatározza a 2008–2025 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Ennek célja a nemzetközi kötelezettségek teljesítése, az éghajlatváltozást okozó hatások elleni küzdelem, a kibocsátáscsökkentés és az alkalmazkodás a klímaváltozáshoz. A következő öt évben több mint 100 milliárd forint áll rendelkezésre klímavédelemmel kapcsolatos beruházásokra, a rövid távú feladatokra vonatkozóan pedig két évre szóló Nemzeti Éghajlatváltozási Programot fogadott el a kormány. VG

Üvegházhatású gázok

– szén-dioxid: fa, szén, olaj, földgáz tüzeléséből származik
– metán: olvadó fagyott talaj, rizstermesztés, bomló szerves anyagok stb. eredményezik
– freon- és fluorgáz: hűtőszekrények, szórópalackok, klímaberendezések hajtógáza
– dinitrogén-oxid: műtrágyázásból származik

Az USA költségvetésének 11 havi hiánya ezermilliárd dollár fölött van

Az amerikai költségvetés augusztusi hiánya 200 milliárd dollár volt, ezzel a folyó költségvetési év 11 havi deficitje átlépte az ezermilliárd dollárt.

A cél, hogy Magyarország ott legyen a „top 5-ben” 2030-ig

A magyar GDP-adat európai szinten is kiemelkedően magas növekedést jelez.
Világgazdaság Piactér