Mehmet Karcsika megmentőjét milliárdos áfa-csalással vádolják

Közélet
Milliárdos ÁFA-csalás miatt letartóztatták Mehmet Karcsika megmentőjét és néhány üzlettársát

Földesi-Szabó Lászlót az Egymásért Egy-Másért alapítvány kuratóriumának elnökét néhány nappal ezelőtt még piedesztálra emelték mint Mehmet Karcsika megmentőjét, aki időt és fáradtságot nem sajnálva hazahozta a 2004-ben elrabolt kisfiút édesanyjához. Most Földesi-Szabó kezén kattant a bilincs: a gyanú szerint a volt rendőr ugyanis milliárdos vám és Áfa-csalási ügybe keveredett. Földesi-Szabó László mellett öt másik embert is előzetes letartóztatásba helyeztek a VPOP nyomozói, akik a múlt hétvégén 1,4 milliárd forint értékű csempészet gyanúja miatt lepleztek le több fővárosi vállalkozást és a kiemelten közhasznúnak minősített alapítványt.


Az elkövetők a közel 8500 tonna élelmiszert – elsősorban déligyümölcs-konzerveket – úgy hozták be legálisan Magyarországra, összesen 59 alkalommal, mintha az unión kívülről származó árukat ellenszolgáltatás nélkül az alapítványnak engedték volna át, így vám- és ÁFA-mentesen kezeltetették azokat. Az árukat az alapítvány nem vette át, hanem több magyarországi üzletláncnak értékesítették.


Az ügyről Sipos Jenő, a Vám és Pénzügyőrség szóvivője a jelenleg is folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem volt hajlandó további részleteket elárulni. Az azonban tudható, hogy Földesi-Szabó László mellett letartóztatott négy férfi és egy nő között egyes, az alapítvánnyal kapcsolatban álló cégvezetők, illetve az ügyletekben segédkező vámügyintézők is vannak. Köztük van az alapítvány fő támogatójaként szereplő HERBA Rt élelmiszer–nagykereskedő cég vezetője is.


Pongó Sándor a BRFK közlekedésrendészetének volt a vezetője a rendszerváltásig, majd ezredesként szerelt le. A százmilliós támogatást és áruadományokat nyújtó cégcsoport kétszázötven főt foglalkoztat, és nyolc leánycégből áll, közöttük vámügynökséggel foglalkozó kft. is szerepel.  Földesi-Szabó László 2000–ben alezredesként hagyta el a rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályárt, 2006–ban azonban (alapítványának javaslatára) a belügyminiszter ezredessé léptette elő.


Nem is csoda, hiszen a szervezet előszeretettel támogatta a rendőrséget. A 2004-ben még csak Barabás községet támogató Egymásért 2005-ben már 24 defiblirátort is vásárolt abba a 400 vadonatúj rendőrautóba, amelyet Lamperth Mónika akkori belügyminiszter adott át az rendőrségnek, legutóbb pedig március 15-én osztott jutalmat a BM kórház 45 alkalmazottjának. Az ominózus eseményen Földesi-Szabó László mellett részt vett Jenei Zoltán, az Igazságügyminisztérium rendészeti szakállamtitkára, Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója és több más magasrangú rendőri vezető.


A kiemelten közhasznú alapítvány története 2004-től datálható, alapítója Jakubinyi Roland Róbert az alapításon kívül a jelek szerint nem sok tevékenységet végzett. Azonban tagadhatatlan, hogy az alapítvány sokrétű karitatív tevékenységet is végzett. Amellett, hogy komoly részt vállaltak a gyermekétkeztetésben, számos alkalommal juttattak pénz– és ételadományokat óvodáknak és középiskoláknak, illetve magánszemélyeknek. AS Network

Putyin: több gyerek, több adókedvezmény

Az orosz elnök évértékelő beszédében a nagycsaládosok támogatására koncentrált. Megerősítette a GDP-célt is, ami az elemzők szerint elérhetetlen.

A vámok eltörlésére is kész az Európai Unió

Az Európai Parlament szakbizottsága a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások megszakításával fenyeget.
Világgazdaság Piactér